- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.01.2014, 10:56)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PIAŢA IMOBILIARĂ: Timişoara, singurul oraş mare unde locuinţele s-au scumpit anul trecut. TOPUL ieftinirilor în 2013
Timişoara este singurul oraş mare din România unde preţul mediu al locuinţelor a crescut anul trecut, în condiţiile în care în Bucureşti s-a înregistrat cea mai mare scădere, astfel că per ansamblu apartamentele s-au ieftinit cu 8,2%, potrivit unui studiu al imobiliare.ro, realizat în şase oraşe.
Urmărește
4211 afișări
PIAŢA IMOBILIARĂ: Timişoara, singurul oraş mare unde locuinţele s-au scumpit anul trecut. TOPUL ieftinirilor în 2013 (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)
Dacă anii 2011 şi 2012 au fost caracterizaţi de o evidentă tendinţă de stabilizare a preţurilor locuinţelor, anul ce tocmai s-a încheiat s-a remarcat, dimpotrivă, printr-o acutizare a declinului. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pe parcursul lui 2013 apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare la nivel naţional s-au depreciat cu 8,2%, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.
Preţul mediu cerut în prezent de către vânzători este de 898 de euro pe metru pătrat, faţă de valoarea de 978 de euro pe metru pătrat valabilă la începutul anului trecut. Reculul consemnat în 2013 este cu peste 50% mai mare decât suma scăderilor din cei doi ani anteriori, când, potrivit datelor imobiliare.ro, preţurile s-au diminuat cu 4% (în 2011) şi, respectiv, 1,3% (în 2012).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Aşa cum era de aşteptat, în cele mai mari oraşe ale ţării, inclusiv în Capitală, reducerile din ultimele 12 luni se situează sub media naţională. În majoritatea cazurilor, "tonul" ieftinirilor este dat de apartamentele noi, ceea ce contribuie la îngustarea vizibilă a diferenţei faţă de segmentul locuinţelor vechi.
Dintre toate marile oraşe analizate, Capitala deţine supremaţia la capitolul ieftiniri, în condiţiile în care preţul mediu cerut de vânzătorii de apartamente s-a diminuat cu 6,7% în ultimele 12 luni, de la 1.138 la 1.062 de euro pe metru pătrat util.
Locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 6,1%, situându-se acum sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, respectiv 982 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.046 de euro pe metru pătrat, la începutul lui 2012. O marjă şi mai mare de scădere a fost consemnată pe segmentul apartamentelor noi, de 7,4% în 2013, de la 1.278 la 1.184 de euro pe metru pătrat.
Braşovul se situează pe locul al doilea în clasamentul scăderilor de preţ, cu un recul de 4%, de la un nivel de 857 de euro pe metru pătrat consemnat în urmă cu 12 luni, până la valoarea actuală de 823 de euro pe metru pătrat. În perioada menţionată, locuinţele s-au devalorizat cu 3,6%, de la o medie de 844 de euro pe metru pătrat, până la 814 euro pe metru pătrat. Vânzătorii de locuinţe noi din Braşov au aplicat scăderi cumulate în valoare de 6%, până la un nivel de 868 de euro pe metru pătrat (faţă de 923 de euro pe metru pătrat).
La Iaşi, preţul mediu cerut de proprietarii de apartamente a scăzut anul trecut cu 3%, de la 811 la 787 de euro pe metru pătrat. Locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 3%, de la 769 la 746 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, unităţile locative nou-construite au consemnat un avans de 3,8%, până la 898 de euro pe metru pătrat (de la o valoare de 865 de euro pe metru pătrat consemnată la începutul lui 2012). Iaşiul este singurul mare oraş în care preţurile cerute pentru locuinţele noi s-au înscris pe un trend ascendent în 2013.
Preţul locuinţelor din Cluj-Napoca sunt comparabile cu cele din Bucureşti, în condiţiile în care scăderea a fost mult mai redusă. Astfel, nivelul mediu a ajuns la 871 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 2,8% faţă de valoarea de 896 de euro pe metru pătrat înregistrată în perioada similară a anului trecut. La apartamentele vechi, preţurile s-au majorat uşor (cu 0,4%) în ultimul an, de la 966 la 970 de euro pe metru pătrat. Preţurile cerute de vânzătorii de locuinţe noi s-au diminuat însă cu 3,4%, de la o medie de 825 de euro pe metru pătrat, până la 797 de euro pe metru pătrat.
Şi în Constanţa, preţurile s-au diminuat cu 2% în 2013, de la 856 la 839 de euro pe metru pătrat. Cel mai mare recul a fost înregistrat de locuinţele vechi, al căror preţ este în medie de 832 de euro pe metru pătrat, cu 2,6% mai puţin faţă de valoarea din urmă cu 12 luni. Pe de altă parte, marja de ieftinire a unităţilor locative nou-construite a fost una neglijabilă, acestea depreciindu-se cu 0,3%, de la 864 la 861 de euro pe metru pătrat.
Contrar trendului din celelalte pieţe analizate, Timişoara este singurul oraş unde preţurile s-au înscris pe un trend ascendent în ultimul an. Per total, apartamentele noi şi vechi din oraş s-au scumpit cu 1% faţă de 2012, situându-se la o medie de 793 de euro pe metru pătrat. Avansul a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii locuinţelor vechi, care au urcat preţurile cu 2,2%, până la 786 de euro pe metru pătrat (de la 769 de euro pe metru pătrat). La polul opus, unităţile locative nou-construite au consemnat un declin substanţial, de 5,3%, de la 879 la 832 de euro pe metru pătrat.
Citeşte şi:
PIAŢA IMOBILIARĂ - Programul PRIMA CASĂ a ajutat şi în 2013 dezvoltatorii de locuinţe: "Continuarea sa în 2014 este vitală"
Citeşte şi:
PIAŢA IMOBILIARĂ: Case construite lângă Bucureşti, scoase la vânzare la preţuri de apartamente în Capitală
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe