Ponta susţine că impozitul de 85% se aplică doar la comisiile care au format ASF: Blănculescu nu ştie

Impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii va fi aplicată numai în cazul foştilor membri ai comisiilor din care a fost formată ASF, nu şi în mediul privat, susţine premierul Victor Ponta, adăugând că Ionel Bănculescu, consilierul său care a vorbit pe această temă, nu ştia ce a fost adoptat în Guvern.

Urmărește
603 afișări
Imaginea articolului Ponta susţine că impozitul de 85% se aplică doar la comisiile care au format ASF: Blănculescu nu ştie

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Nu doar că nu se aplică în mediul privat, nu se aplică nici la stat decât la cei care au lucrat în cele trei comisii din care s-a format ASF, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, deci numai la cei de acolo se aplică. Dacă, de exemplu, dăm salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozităm cu 85%", a spus Ponta, aflat în Germania.

Atenţionat de jurnalişti că prevederea privind impozitarea cu 85% este menţionată într-un articol distinct al ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvern şi face referire doar la o derogare din Codul Fiscal, nu la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), premierul a răspuns că toată ordonanţa se referă la ASF.

"Asta a fost intenţia noastră şi numai la asta aplicăm", a adăugat Ponta.

Solicitat însă să comenteze declaraţia consilierului său pe probleme economice Ionel Blănculescu, care explica motivul pentru care acest impozit va fi aplicat şi plăţilor compensatorii plătite în mediul privat, Ponta a afirmat: "Domnule, Ionel Blănculescu nu ştia ce am adoptat în Guvern", explicând că acesta nu participă la şedinţele de guvern şi, probabil, a fost "o interpretare".

El a adăugat că Guvernul încearcă prin această ordonanţă să penalizeze "ce se mai poate penaliza", deoarece trei foşti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi-au încasat salariile compensatorii cu o zi înainte de adoptarea ordonanţei.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern săptămâna trecută privind Autoritatea de Supraveghere Financiară include trei mari articole, dintre care unul modifică articolele din ordonanţa de înfiinţare a ASF reducând numărul de membri, al doilea mare articol stabileşte că, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru "în consilii de administraţie şi consilii de conducere", iar ultimul mare articol reglemntează condiţiile de demitere a managerilor de spitale.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, joi seara, că Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, să stabilească o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru "în consilii de administraţie şi consilii de conducere".

Anterior, Guvernul a anunţat că acest impozit de 85% va fi aplicat angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) "şi din cadrul autorităţilor care au fost reorganizate prin înfiinţarea ASF".

ASF a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Consilierul economic al premierului Ionel Blănculescu consideră că impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate tuturor membrilor din consilii de administraţie şi de conducere este normală, deoarece şi în mediul privat există un "obraz gros".

"Era normal să se ia o măsură care să nu discrimineze un anumit sector. Puneţi-vă în locul acţionarilor unei bănci care trebuie să suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleacă din sistem pe diverse motive şi veţi constata că asocierea este tot cu obrazul gros. Este un obraz gros la stat şi un obraz gros la privat. Când era mai greu României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii datorită crizei se găseau personaje care să încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie că plăteam un credit cu o dobândă mai mare sau o asigurare mai mare, şi atunci este normal ca cei 85% să atingă inclusiv mediul privat, pentru că nu atinge partea de performanţă, ci o excepţie", a spus Blănculescu la Realitatea TV.

El a arătat că această regulă este conformă celor aplicate şi la nivel european şi a susţinut că mediul privat, ca şi cel de stat, va fi astfel cu mult mai atent pe cine angajează, pentru a evita situaţiile în care "pe ieşirea din spate" managerii "trimişi la reciclare" să plece cu milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici