- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pregătiri pentru destrămarea zonei euro? Unele bănci centrale europene analizează planuri de urgenţă
Unele bănci centrale din Europa au început să analizeze planuri de urgenţă pentru o eventuală ieşire din uniunea monetară a unor ţări şi chiar reintroducerea propriilor monede în cazul destrămării uniunii monetare, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Wall Street Journal (WSJ).
Pregătiri pentru destrămarea zonei euro? Unele bănci centrale europene analizează planuri de urgenţă (Imagine: Shutterstock)
Apar primele semne că băncile centrale se gândesc la cum să resusciteze monedele naţionale, la care au renunţat de la introducerea în circulaţie a euro în ianuarie 2002, scrie cotidianul american.
Cel puţin o bancă centrală, cea a Irlandei, analizează dacă trebuie să-şi asigure acces suplimentar la imprimerii pentru cazul în care trebuie să emită noi bancnote care să susţină o monedă naţională renăscută, au declarat surse pentru WSJ.
În afara uniunii monetare, multe bănci centrale iau în calcul măsuri de protejare împotriva efectelor unei eventuale destrămări a euro. Mai multe instituţii, între care şi Elveţia, analizează o posibilă înlocuire a euro ca referinţă externă pentru propria monedă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Planurile băncilor sunt în stadii preliminare, potrivit surselor, şi nu înseamnă că acestea se aşteaptă ca zona euro să se dezmembreze.
În Muntenegru, care înainte de apariţia euro folosea ca monedă marca germană, oficialii băncii centrale analizează evntuale măsuri pentru cazul în care euro dispare. Statul balcnic a adoptat unilateral euro, pe care îl foloseşte fără a face parte din uniunea monetară.
"Muntenegru ar avea o gamă largă de posibilităţi, de la folosirea altei monede străine la introducerea unei monede proprii", a declarat economistul şef al băncii centrale, Nikola Fabris. O problemă cu ultima variantă ar fi că Muntenegru nu are capacitatea de a tipări bani.
Majoritarea băncilor centrale din zona euro îşi păstrează cel puţin o capacitate limitată de a tipări bani. Chiar dacă Banca Centrală Europeană (BCE) este responasabilă de stabilirea necesarului monetar, nu se ocupă de tipărirea bancnotelor. BCE împarte astfel de sarcini băncilor centrale din zona euro.
Ţările au diferite aranjamente pentru tipărirea banilor. În timp ce unele, precum Grecia sau Irlanda, au propriile tipografii pentru bancnote, alte state contractează companii private.
În ultimele săptămâni, oficiali ai băncii centrale a Irlandei au avut discuţii preliminare referitoare la eventualitatea achiziţiei unor capacităţi suplimentare de tipărire, pentru cazurile în care se destramă zona euro sau Irlanda este nevoită să revină la moneda anterioară, lira irlandeză, au declarat surse apropiate situaţiei. Şefi ai băncii centrale au luat în calcul reactivarea unor tipografii mai vechi sau angajarea unei companii private.
"Sunt analizate tot felul de situaţii care nu erau luate în calcul în urmă cu două luni", a spus o persoană care a participat la o astfel de întâlnire. Un purtător de cuvânt al Băncii centrale a Irlandei a refuzat să comenteze.
În Grecia, ţara considerată a fi prima pe lista celor care ar putea părăsi zona euro, banca centrală are o imprimerie denumită IETA. Construită în 1941, tipografia este dotată cu utilaje moderne, potrivit site-ului băncii.
La Atena au circulat intens zvonuri în ultima perioadă că banca centrală ar tipări în secret drahme. Zvonurile, negate de oficiali, au fost considerate responsabile pentru retragerile masive de depozite din băncile elene.
Un oficial al băncii elene a declarat că instituţia nu analizează modalităţi de a-şi creşte capacitatea de a tipări bani.
Bancnotele euro sunt tipărite şi în afara uniunii monetare, de exemplu în oraşul britanic Gateshead, de către compania De La Rue, care are contract şi cu Banca Angliei pentru tipărirea de lire sterline.
Posibilitatea ca De La Rue să se confrunte cu o cerere puternică pentru capacităţi de tipărire din partea statelor zonei euro în cazul dezmembrării uniunii monetare a cauzat îngrijorare în rândul unor oficiali ai Băncii Angliei, a declarat o sursă. Banca Angliei a fost astfel nevoită să analizeze măsuri pentru a se asigura că îşi menţine capacitatea de a tipări lire sterline, a spus sursa citată.
Un purtător de cuvânt al Băncii Angliei a declarat că instituţia încearcă să-şi asigure acces suplimentar la facilităţile De La Rue cu Gateshead.
Oficialii băncii centrale din Bosnia-Herţegovina, ţară care foloseşte o marcă convertibilă la curs fix faţă de euro, ar putea trece la orice monedă puternică apare după destrămarea zonei euro, a spus un purtător de cuvânt. Înainte ca moneda să fie legată de euro în 2002, avea un curs fixat în raport cu marca germană.
De asemenea, moneda Letoniei, latul, are curs fix faţă de euro. Banca centrală nu se aşteaptă la destrămarea zonei euro, dar "ar putea lua în calcul" fixarea cursului faţă de moneda unui alt stat european, cu "politici fiscale prudente" şi legături puternice cu economia letonă, a declarat un purtător de cuvânt al Băncii Letoniei.
Faptul că băncile centrale analizează această posibilitate, până în toamnă de neconceput, subliniază cât de rapid se deteriorează situaţia. Băncile centrale, liderii politici, dar şi investitorii şi-au legat speranţele de reuniunea de la Bruxelles, de joi şi vineri, pentru găsirea de soluţii la criza datoriilor suverane, începută în urmă cu doi ani în Europa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO