Premieră în ultimii 10 ani: Banca Angliei a majorat rata dobânzii-cheie de la 0,50% la 0,75
Potrivit Reuters, este prima oară în acest deceniu când rata dobânzii de referinţă trece de nivelul de 0,50%. Acest procentaj a fost menţinut în toţi anii anteriori, cu excepţia unei perioade de 15 luni de după votul pentru Brexit din 2016 – atunci când a fost de 0,25%.
Banca şi-a motivat decizia invocând o creştere economică foarte mică, previzionată la doar 1,75% pe an, precum şi prin faptul că, în luna iunie, rata inflaţiei a depăşit pragul de 2% pe care şi-l propusese. În momentul de faţă inflaţia este de 2,24%, conform datelor oferite de Banca Angliei. Potrivit instituţiei, creşterea inflaţiei a avut loc ca urmare a deprecierii lirei sterline, a creşterii preţului la energie, dar şi a presiunilor externe.
Ca urmare a majorării dobânzii de referinţă, valoarea lirei sterline a crescut comparativ cu cea a dolarului până la nivelul de 1,31 lire per dolar. Ulterior, însă, a scăzut la cel mai mic nivel al zilei, de 1,30 lire/dolar – tendinţa actuală fiind de uşoară creştere.
Scăderea a venit la scurt timp după un comentariu al guvernatorului Băncii Angliei, Mark Carney, care a dat de înţeles că va avea loc o creştere graduală a ratei dobânzii.
„Politica trebuie să meargă – nu să alerge – pentru a sta pe loc”, a precizat Mark Carney, citat de Reuters.
Tot conform Reuters, calculele Băncii Angliei s-au bazat pe estimări ale investitorilor. Aceştia din urmă se aşteaptă la o nouă creştere a ratei dobânzii abia în a doua parte a anului 2019 sau la începutul anului 2020. De asemenea, economiştii se aşteaptă la o plafonare a ratei dobânzii la nivelul de 1,1% în a doua parte a anului 2020.