Preţurile apartamentelor din zona Bucureşti-Centru au crescut în ultimul an

Preţurile apartamentelor din zona Bucureşti - Centru au crescut cu 7,3% în trimestrul al treilea al acestui an şi cu 8% faţă de septembrie 2010, ceea ce poate sugera un potenţial de recuperare a întregului sector rezidenţial, potrivit EFG Eurobank Property Services, membră a Eurobank EFG Group.

Urmărește
1005 afișări
Imaginea articolului Preţurile apartamentelor din zona Bucureşti-Centru au crescut în ultimul an

Preţurile apartamentelor din zona Bucureşti-Centru au crescut în ultimul an (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax foto)

Conform Indexului Rezidenţial calculat de EFG Eurobank Property Services, preţurile locuinţelor par a se fi stabilizat în al treilea trimestru al anului, regiunea Bucureşti-Ilfov plasându-se în fruntea îmbunătăţirilor, cu o revenire, de la o scădere anuală de 1,6% a preţurilor medii în ultimii 5 ani şi de 6,3% în ultimul an, pe o creştere de 1,3% în al treilea trimestru din 2011.

"Creşterea preţurilor pentru unele regiuni şi oraşe pe bază trimestrială trebuie tratată cu precauţie, din moment ce evoluţia este influenţată de sezonalitate şi consecvenţa poate fi folosită mai ales pentru date statistice. O perspectivă sigură privind evoluţia pe termen lung a preţurilor poate fi dată de indexurile anuale care ţin cont de discrepanţele sezonale, dar exprimă informaţii mai rare (în ritm anualizat) şi deci mai puţin relevante pentru estimarea aşteptărilor imediate", a declarat Dimitra Marini, director general al EFG Eurobank Property Services România.

Zona Bucureşti - Centru a avut o contribuţie semnificativă la această performanţă prin accelerarea de la o creştere de 0,8% pe an, în ultimii 5 ani, la 7,9% în ultimul an şi 7,3% în al treilea trimestru al acestui an.

"Luând în considerare faptul că, în timp, regiunea Bucureşti-Centru a demonstrat o anticipare a trendului general al pieţei, creşterea înregistrată poate fi considerată un indicator pozitiv al unei potenţiale recuperări a întregului sector rezidenţial, în următoarele luni. Totuşi, trebuie luat în considerare faptul că nivelul trimestrial al regiunii Bucureşti-Centru este volatil, evoluţii cu suişuri şi coborâşuri înregistrându-se şi în trecut. Zona Bucureştiului a înregistrat o scădere a preţurilor de 3,8% în ultimul trimestru, ceea ce conduce la slabe performanţe şi asupra altor segmente la nivel anual şi pentru ultimii cinci ani (în bază anuală)", se precizează într-un comunicat la EFG Eurobank Property Services, remis MEDIAFAX.

Potrivit companiei de servicii imobiliare, pe parcursul trimestrului trecut, preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu un procentaj moderat de 3,6%, în timp ce preţurile apartamentelor din ţară au suferit o corecţie mai drastică de 5,3%.

De asemenea, sumele pentru care se puteau cumpăra proprietăţi nou construite s-au diminuat, cu 2,3% în Bucureşti, în timp ce la nivel naţional au suferit o depreciere de 10%. Proprietăţile vechi au avut scăderi mai mici de 1,4% în Bucureşti şi 1,8% în ţară. Influenţat de programul guvernamental Prima Casă, nivelul general cumulat al apartamentelor din cele două zone ale Bucureştiului (Centru şi Periferie) a avut o modificare de doar 0,9%.

La nivel regional, Moldova este singura regiune care a înregistrat creşteri de 0,8% pe parcursul ultimilor 5 ani, de 8,6% anual şi de 1,4% trimestrial, având, la nivel anual, cel mai mare index pe zone. Pe parcursul celui de-al treilea trimestru, preţurile s-au îmbunătăţit în zona vestică a ţării şi au continuat să scadă cu o viteză mai accentuată în diviziunile Nord şi Sud, şi la o viteză mai scăzută în diviziunea Centru.

Acelaşi trend descrescător al preţurilor s-a înregistrat în majoritatea oraşelor din România. Astfel de situaţii se întâlnesc în Constanţa, Brăila, Cluj-Napoca şi Braşov. Preţurile rezidenţelor în Craiova au rămas stabile pe parcursul ultimului trimestru. Totuşi, Craiova deţine cea mai puternică performanţă pe 5 ani, în comparaţie cu alte mari oraşe, având o rată anuală de 4,7%.

Ploieştiul combină creşterea trimestrială puternică cu cea de pe ultimii 5 ani (în ritm anualizat), urmat de Oradea şi Timişoara. În acelaşi timp, Iaşul are cea mai semnificativă creştere anuală a preţului apartamentelor, urmat de Cluj-Napoca.

Pentru a calcula Indexul rezidenţial, România a fost împărţită în 8 regiuni geografice. Sistemul de împărţire acoperă întreg teritoriul ţării şi evită suprapunerile geografice. Din acest motiv, judeţul Ilfov a fost analizat în aceeaşi regiune ce cuprinde şi Bucureştiul.

Calcularea indexului rezidenţial este bazată pe proceduri şi tehnici statistice clar definite, care limitează implicarea subiectivă. Datele colectate includ o varietate de caracteristici, pe lângă valoarea şi suprafaţa proprietăţii. Sunt analizate amplasarea, apropierea de centrul oraşului, sau de zone turistice, natura proprietăţii - tipul, vechimea, calitatea construcţiei. Nu sunt excluse din studiu parcările, sistemul de încălzire, precum şi prezenţa liftului la bloc. Cercetarea calitativă a ţinut cont de specificul pieţei imobiliare din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici