Primăria Suceava nu poate suporta majorarea preţului gigacaloriei dispusă de ANRE

Preţul gigacaloriei produsă de Termica SA Suceava a fost majorat de ANRE cu 6,6 la sută, însă primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că municipalitatea nu poate suporta această majorare şi că nu ştie care au fost criteriile care au determinat această creştere.

Urmărește
139 afișări
Imaginea articolului Primăria Suceava nu poate suporta majorarea preţului gigacaloriei dispusă de ANRE

Primăria Suceava nu poate suporta majorarea preţului gigacaloriei dispusă de ANRE (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Lungu a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ANRE a anunţat Primăria Suceava că preţul de producţie al gigacaloriei produsă de Termica SA Suceava a fost majorat de la 360,4 lei la 384,7 lei, ceea ce reprezintă o creştere de 6,6 la sută.

El a explicat că Primăria Suceava nu va putea suporta o asemenea creştere, arătând că în prezent preţul de referinţă al gigacaloriei este de 168 de lei, subvenţia pentru combustibil este de 64,65 lei, iar administraţia locală suporta restul de 117 lei din preţul de producţie.

Lungu a spus că, prin aplicarea noului preţ de producţie, Primăria Suceava va trebui să suporte 141 de lei pentru fiecare gigacalorie, reprezentând o creştere de 23,79 de lei.

"Nu putem aproba în Consiliul Local acest nou preţ", a spus Lungu.

El a arătat că, în acelaşi timp, s-a redus şi cota de energie electrică pe care Termica SA o poate furniza sistemului naţional, de la 190.176,9 Mwh la 128.582,5 Mwh, iar preţul de livare a fost diminuat de la 387,12 lei/Mwh la 383 lei/Mwh.

"Este o situaţie delicată la Termica", a spus primarul, care a menţionat că săptămâna viitoare va merge împreună cu directorul Termica SA Suceava atât la Ministerul Economiei, pentru a discuta despre situaţia acestei centrale electro-termice, cât şi la ANRE, pentru a vedea motivele creşterii preţului de producţie.

"Sunt curios cum au stabilit preţul de producţie în condiţiile în care s-au redus pierderile de agent termic, iar costurile la combustibili s-au redus. E o anomalie", a spus primarul.

El consideră că se impune, în cel mai scurt timp, finalizarea reglementării patrimoniale între Termica SA şi Consiliul Local Suceava şi să înceapă construcţia unei noi centrale termice dimensionată la nevoile actuale ale municipiului Suceava în condiţiile în care actuala centrală este supradimensionată, fiind construită iniţial pentru a furniza energie termică societăţilor de pe platforma industrială a oraşului, care între timp şi-au încetat activitatea.

"Avem aprobarea de principiu a Consiliului Local pentru o nouă centrală termică şi voi solicita directorului Termica să prezinte în cel mai scurt timp o strategie clară privind termoficarea pentru a o putea aproba şi apoi să facem licitaţia astfel încât cel mai târziu în iarna 2011-2012 să avem noua centrală termică", a afirmat edilul Sucevei.

El a mai spus că va propune CL Suceava ca municipalitatea să suporte 10 la sută din subvenţie, urmând ca restul să fie trecut pe pierderi la Termica SA.

Lungu a subliniat că în caz contrar sunt puse în pericol funcţionarea administraţiei locale şi planul ivestiţional din municipiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici