Principalele recomandări transmise de BM autorităţilor române

Banca Mondială a întocmit un raport pe care l-a transmis autorităţilor române, în care experţii instituţiei fac o serie de recomandări referitoare la politicile salariale, sociale, fiscale, bugetare, precum şi la sistemul de pensii, sectorul energetic, transporturi şi sănătate.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Principalele recomandări transmise de BM autorităţilor române

Principalele recomandări transmise de BM autorităţilor române

- dacă situaţia economică se deteriorează şi mai mult ar putea fi nevoie de intensificarea procesului de protecţie socială. Principiul de bază al politicii sociale ar trebui să fie acela al protejării populaţiei, şi nu a industriilor, firmelor sau locurilor de muncă.

- referitor la politica socială, sunt propuse următoarele măsuri: consolidarea legăturilor dintre asistenţa socială, educaţie şi muncă, precum şi oferirea de asistenţă pentru persoanele sărace în vârstă, în special celor din zona rurală.

- Banca Mondială recomandă răspunderea la criza internaţională prin accentuarea programelor deja existente destinate protecţiei sociale, precum şi consolidarea incluziunii prin îmbunătăţirea accesului persoanelor sărace la beneficiile asistenţei sociale.

- în sectorul energetic: alinierea strategiei de dezvoltare a Electrica astfel încât să sprijine parteneriatele de tip public-privat destinate dezvoltării sectorului energetic, în locul înfiinţării Companiei Energetice Naţionale, care comportă "un risc ridicat".

- printre măsurile pe termen scurt ce sunt recomandate de BM în sectorul transporturilor se numără reducerea subvenţiilor pentru transportul feroviar de călători, crearea de locuri de muncă prin creşterea finanţării activităţilor de mentenanţă şi a celor de siguranţă în trafic, înfiinţarea Autorităţii Metropolitane pentru Transportul din Bucureşti, stabilizarea managementului din companiile de profil şi revizuirea contractelor prea scumpe din infrastructură, exemplu oferit de instituţie fiind acela al autostrăzii Braşov-Borş.

- măsurile pe termen mediu care ar trebui adoptate în sectorul transporturilor vizează creşterea productivităţii şi competitivităţii, reducerea şi eficientizarea cheltuielilor publice şi a costurilor legate de protecţia mediului. Banca Mondială notează că sunt posibile economii de până la 40% pentru sumele alocate construcţiei şi întreţinerii drumurilor şi că economii şi servicii mai bune ar putea fi obţinute, în cazul unor lucrări de mai mică amploare, prin achiziţii transparente şi descentralizate, un alt efect al unei asemena practici fiind evitarea corupţiei.

- la capitolul sănătate, pe termen mediu, autorităţile române ar trebui să implementeze strategia de reformare a spitalelor şi să îmbunătăţească autonomia acestora, una dintre direcţiile care ar putea fi avute în vedere referindu-se la înfiinţarea unor holdinguri spitaliceşti regionale, deciziile importante continuând însă să fie luate la nivel central. Analiştii notează că România nu a finalizat reforma din sănătate, iar în contextul crizei internaţionale obiectivele propuse comportă din ce în ce mai multe provocări.

- la capitolul agricultură şi siguranţă alimentară, Banca Mondială consideră că ar trebui revizuită creşterea plăţilor complementare din agricultură, care poate genera cheltuieli de până la 200 milioane euro în 2009, întrucât este discutabilă din punct de vedere fiscal

- Banca Mondială recomandă, totodată, îmbunătăţirea comunicării publice privind riscurile alimentare şi a activităţilor de monitorizare care să acopere toate stadiile de producţie, procesare şi distribuţie a alimentelor.

(Material realizat de Alexandra Chelu, alexandra.chelu@mediafax.ro)

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici