Probabilitatea ca Grecia să aprobe planul de austeritate a crescut

Probabilitatea ca Parlamentul Greciei să aprobe miercuri noul plan de austeritate a crescut, după ce unul dintre cei trei parlamentari socialişti dizidenţi a anunţat că îl va vota din datorie naţională, dar şansele ca legile necesare aplicării măsurilor de reformă să fie adoptate joi sunt incerte.

Urmărește
862 afișări
Imaginea articolului Probabilitatea ca Grecia să aprobe planul de austeritate a crescut

Probabilitatea ca Grecia să aprobe planul de austeritate a crescut

În aceste condiţii, numeroşi analişti şi investitori se aşteaptă ca Grecia să intre în default (incapacitate de plată), pe termen mediu, relatează Reuters.

Creşterea şanselor unui vot pozitiv în Parlament şi progresele înregistrate în discuţiile dintre bănci şi guvernele din zona euro pentru rostogolirea datoriilor guvernamentale elene au dus la aprecierea euro şi a acţiunilor, la nivel mondial.

"S-a muncit foarte mult în spatele scenei, pentru a asigura trecerea propunerilor, iar optimismul se reflectă în cotaţiile acţiunilor", a declarat Graham Bishop, analist la RBS în Londra.

El a arătat că aprobarea planului de austeritate va ajuta, dar nu se poate spune că nu vor mai fi probleme, următorul obstacol fiind aplicarea măsurilor, pentru care guvernul socialist de la Atena va fi urmărit îndeaproape.

Ciocnirile violente dintre mai multe sute de tineri greci şi poliţie au continuat până târziu noaptea trecută.

Sindicatele, care au declanşat marţi o grevă generală de două zile, au ameninţat că vor împiedica accesul în Parlament, dar nu s-au înregistrat probleme la începutul dezbaterilor.

De aprobarea planului de austeritate depinde furnizarea următoarei tranşe de împrumut, de 12 miliarde de euro, de către Uniunea Europeană şi FMI.

În lipsa fondurilor, Grecia va intra în incapacitate de plată în câteva săptămâni.

"Dacă Parlamentul ar vota împotriva programului, ar fi o crimă. Ţara ar vota pentru sinucidere", a declarat miercuri guvernatorul băncii centrale a Greciei, George Provopoulos, pentru Financial Times.

Primele de risc pentru datoriile ţărilor periferice din zona euro au scăzut, în urma informaţiilor că băncile germane au convenit în principiu să folosească o propunere a Franţei, ca bază de negociere a participării sectorului privat la salvarea Greciei.

Chistine Lagarde, proaspăt numită la conducerea FMI, a cerut parlamentarilor greci să fie uniţi în susţinerea planului de reforme, chisr dacă liderul opoziţiei conservatoare, Antonis Samaras, şi-a reiterat obiecţiile.

Dacă Grecia aprobă programul, miniştrii de Finanţe din zona euro, care se întâlnesc duminică la Bruxelles, vor aproba probabil furnizarea următoarei tranşe de împrumut, iar FMI va face acelaşi lucru pe 5 iulie.

Atenţia se va concentra apoi pe aprobarea unui al doilea program de susţinere a Greciei, pe termen lung, cu o valoare aproximativ egală cu cea a planului convenit anul trecut, de 110 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici