- Home
- Economic
- WASHINGTON, (18.12.2015, 13:55)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Problemele din justiţie ale lui Christine Lagarde o pot costa al doilea mandat la FMI
Problemele din justiţie ale directorului general al FMI, Christine Lagarde, o pot costa pe acesta al doilea mandat la şefia instituţiei, chiar dacă până în prezent reconfirmarea sa în funcţie, în iulie 2016, era considerată ca sigură, relatează Bloomberg.
Urmărește
357 afișări
Problemele din justiţie ale lui Christine Lagarde o pot costa al doilea mandat la FMI (IMagine: AFP/Mediafax Foto)
Lagarde va fi judecată pentru neglijenţă în serviciu, în legătură cu rolul avut acum aproape 20 de ani, ca ministru de Finanţe, într-un acord între guvernul Franţei şi omul de afaceri Bernard Tapie în care acesta a primit despăgubiri în valoare de 403 milioane de euro.
Dosarul se referă la o sentinţă de arbitraj prin care Bernard Tapie a primit 403 milioane de euro, dintre care 45 de milioane ca prejudiciu moral, pentru încheierea unui litigiu cu Banca Crédit Lyonnais privind vânzarea Adidas în 1994.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
O instanţă din Franţa a decis joi iniţierea unui proces împotriva lui Lagarde, chiar dacă procurorii au recomandat în septembrie ca acest caz să fie închis.
Lagarde a negat în repetate rânduri că ar fi procedat incorect, iar avocatul său a spus că va contesta decizia ca ea să fie judecată.
Citeşte şi: Christine Lagarde, inculpată în Franţa pentru un prejudiciu de peste 400 de milioane de euro
La reuniunea anuală a FMI care a avut loc la Lima în luna octombrie, Lagarde a spus că este dispusă să conducă instituţia financiară pentru încă un mandat.
Ea este încă principala candidată la conducerea FMI, iar unii analişti spun că este improbabil ca procesul să împiedice confirmarea sa în funcţie, dar perspectiva unui proces cu tentă politică în ţara sa de origine îi poate complica viitorul la Washington.
Cele 188 de state membre ale Fondului vor dori să evite publicitatea negativă de timpul celei generate de problemele legale ale foştilor şefi ai FMI Dominique Strauss-Kahn şi Rodrigo Rato, a spus Andrea Montanino, care a fost director executiv al FMI până anul trecut.
"Dacă procesul va avea loc, ar putea fi dificil să obţină al doilea mandat", consideră Montanino, în prezent director pentru afaceri globale şi programe economice la Consiliul Atlantic din Washington.
Lagarde a preluat conducerea FMI în 2011, când Strauss-Kahn a demisionat după ce o cameristă de la un hotel l-a acuzat că a hărţuit-o sexual.
Procurorii au renunţat la acuzaţiile penale împotiva acestuia, din cauza neconcordanţelor din declaraţiile cameristei. Strauss-Kahn a ajuns la un acord civil cu femeia, iar în luna iunie a fost achitat de acuzaţii de proxenetism în formă agravantă, legate de petreceri sexuale la care a participat în urmă cu cinci ani.
Rato este investigat de spălare de bani, după ce a profitat în 2012 de o amnistie fiscală pentru a repatria fonduri offshore nedeclarate, acuzaţie pe care o respinge.
Lagarde este prima femeie la conducerea FMI, înfiinţat după cel de-al doilea Război Mondial pentru a coordona politica monetară internaţională şi care a devenit o instituţie care susţine statele cu dificultăăţi financiare.
Când au apărut acuzaţiile împotriva lui Lagarde, conducerea FMI a anunţat că board-ul nu va recomanda înlăturarea sa din funcţie decât în situaţia în care cazul ar împiedica-o să îşi exercite atribuţiile.
Citeşte şi: Lagarde: Volatilitatea burselor arată cât de rapid se extind riscurile de la o economie la alta
Board-ul FMI a anunţat joi că Lagarde este capabilă să îşi exercite funcţia.
Tribunalul care ar judeca-o pe Largarde este specializat în procese ale miniştrilor acuzaţi în cazuri legate de funcţiile lor şi nu există multe precedente.
Acuzaţia de neglijenţă în utilizarea fondurilor publice poate duce la o pedeapsă maximă de un an de închisoare şi la o amendă de 15.000 de euro.
FMI este condus în mod tradiţional de un european, încă de la înfiinţarea instituţiei, în timp ce şefia Băncii Mondiale revine unui american. Această înţelegere dintre Europa şi SUA ar putea fi întreruptă dacă state emergente precum China şi India vor susţine un candidat puternic.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe