- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Profitul grupului BCR a scăzut anul trecut de 2,3 ori faţă de 2008
Profitul net după impozitare şi interesele minoritare al grupului BCR a scăzut anul trecut de 2,3 ori faţă de 2008, de la 2,03 miliarde lei la 871 milioane de lei (206 milioane euro), din cauza majorării cheltuielilor cu provizioanele şi diminuării veniturilor din comisioane.
Profitul grupului BCR a scăzut anul trecut de 2,3 ori faţă de 2008 (Imagine: Mediafax Foto)
"Profitul net după impozitare şi interesele minoritare s-a ridicat la 871,7 milioane lei (206,3 milioane euro) în scădere cu circa 43% faţă de sfârşitul anului 2008 (excluzând operaţiunile întrerupte, şi anume vânzarea activităţii de asigurare a BCR), în principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele şi diminuării venitului din comisioane ca urmare a scăderii cererii eligibile de credite pe
segmentul persoanelor fizice", se arată într-un comunicat al grupului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Anul trecut, BCR a majorat cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru împrumuturi şi avansuri până la valoarea de 2,28 miliarde lei (540,2 milioane euro), de la 628,6 milioane de lei în 2008.
"Trimestrul patru din 2009 a fost marcat de majorarea în continuare a provizioanelor aferente împrumuturilor, deşi creşterea creditelor neperformante a încetinit", arată BCR, care menţionează că grupul are o rată confortabilă de acoperire a creditelor neperformante prin garanţii şi provizioane, de aproximativ 122%.
Grupul BCR a obţinut în 2008 un profit net record, incluzând venituri excepţionale din vânzarea unor active de 745,9 milioane lei. Doar din vânzarea activităţii de asigurări, grupul a realizat un profit după impozitare de 504 milioane de lei (127,1 milioane euro).
Rezultatul operaţional al BCR a crescut puternic anul trecut, cu 32,1% faţă de 2008, la 3,26 miliarde de lei (772 milioane euro), ca urmare a generării continue de venituri şi a unui control corespunzător al costurilor.
"Excelenta performanţă a fost generată în principal de majorarea puternică a venitului operaţional cu o rată anuală de 18%, combinată cu o diminuare moderată a cheltuielilor operaţionale, de 2%, în contextul deprecierii leului (14,4% rata medie de devalorizare faţă de euro)", potrivit comunicatului.
Venitul operaţional a crescut cu 18%, la 4,97 miliarde lei (1,17 miliarde euro), susţinut în principal de majorarea venitului net din dobânzi la nivelul grupului cu 26,2%, la 3,8 miliarde lei (908,5
milioane euro).
Totodată, venitul din speze şi comisioane a scăzut anul trecut cu 22,6% faţă de 2008, pe fondul reducerii cheltuielilor clienţilor şi a revizuirii strategiei de preţuri cu scopul de a încuraja clienţii să utilizeze tranzacţiile fără numerar.
BCR şi-a diminuat anul trecut cheltuielile operaţionale cu 2%, la 1,7 miliarde lei (404,4 milioane euro), ca rezultat al gestionării mai bune a costurilor şi în contextul în care costuri suplimentare au fost
generate de extinderea reţelei de unităţi de retail, dezvoltarea canalelor alternative, a activităţii de carduri şi a sistemului IT, precum şi de investiţia în BCR Banca pentru Locuinţe.
Rezultatul net din tranzacţionare a urcat în 2009 cu 65% faţă de anul anterior, la 423,8 milioane lei.
Ratele de solvabilitate ale grupului se situează confortabil peste nivelurile impuse. Rata de adecvare a capitalului de rang unu şi doi era la sfârşitul anului 2009 de aproximativ 11,9%, potrivit standardelor locale de raportare financiară, RAS, faţă de minimul de 10% impus de reglementările BNR, şi de circa 15,8% conform IFRS, consolidat.
La nivelul băncii, valoarea activelor a înregistrat o uşoară creştere de la 64,5 miliarde lei (16 miliarde euro), la 31 decembrie 2008, la 64,53 miliarde lei (15,23 miliarde euro).
În 2009 banca a înregistrat o creştere avolumului total al portofoliului de împrumuturi acordate clienţilor (înainte de provizioane, IFRS) de 3,3%, la 46,53 miliarde de lei (10,98 miliarde euro), păstrând o structură echilibrată pe segmente de clienţi şi industrii.
"Creditarea clienţilor a continuat să fie antrenată de segmentul corporate, conform aşteptărilor. Creditarea corporate a crescut cu 15,2% în anul trecut, în principal pe seama necesarului crescut de capital de lucru al companiilor. De asemenea, BCR are o poziţie dominantă pe segmentul finanţărilor acordate administraţiilor publice locale (70%)", se mai spune în comunicat.
Împrumuturile corporate deţin o cotă de 51,5% în totalul creditelor acordate clienţilor de BCR, în timp ce creditele retail (inclusiv afacerile micro) reprezintă 48,5%. În structura creditelor retail, 47% sunt garantate, restul de 53% fiind negarantate.
Portofoliul de credite retail al băncii (inclusiv microîntreprinderile) a scăzut uşor, cu circa 6,9%, în 2009, ca urmare a declinului cererii eligibile şi a unui management al riscului mai ferm. Creditele
garantate (ipotecare şi cele de consum garantate) au continuat să crească moderat, dar avansul lor a fost contracarat de declinul împrumuturilor negarantate.
Ponderea creditelor în lei în portofoliul BCR este de circa 42,5% din total împrumuturi. Portofoliul de credite în valută este denominat doar în euro (96%) şi dolari (4%).
Pe de altă parte, depozitele atrase de la clienţi au avansat în 2009 cu 7,4%, la 35,83 miliarde de lei (8,45 miliarde euro), pe fondul unei creşteri sporite a depozitelor corporate, banca menţinându-şi astfel poziţia de lider al pieţei.
BCR a continuat extinderea reţelei în 2009, prin deschiderea a 20 de noi unităţi, ajungând la 661 sucursale la sfârşitul anului trecut.
Totodată, banca a extins reţeaua de ATM-uri până la 2.143 unităţi, după ce a adăugat 355 de noi aparate, şi pe cea de POS-uri, prin instalarea a 1.150 noi dispozitive la comercianţi, până la 16.322 de astfel de unităţi.
Toate datele financiare prezentate reprezintă rezultatele financiare consolidate, neauditate, ale BCR la data de 31 decembrie 2009, în conformitate cu IFRS.
Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.
În luna noiembrie 2009, grupul austriac a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate recent în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urmă deţine în prezent 69,3% din acţiunile BCR. O participaţie de 30,11% se află în proprietatea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).
Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinţe, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO