- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.03.2017, 16:08)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul legii prevenţiei, care prevede că firmele nu vor mai fi sancţionate imediat, va intra săptămâna viitoare în dezbatere publică
Proiectul legii prevenţiei, care prevede că firmele nu vor mai fi sancţionate imediat, ci vor fi mai întâi consiliate de organele de control, va intra în consultare publică săptămâna viitoare, a anunţat, joi, ministrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu.
Urmărește
341 afișări
Proiectul legii prevenţiei, care prevede că firmele nu vor mai fi sancţionate imediat, va intra săptămâna viitoare în dezbatere publică (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Arhiva Foto)
”Modul de concepere iniţial al legii, care a fost prezentat ianuarie în Guvern sub mandatul ultimului ministru (Florin Jianu - n.r.), acoperea foarte puţine zone de contravenţii cu impact direct asupra mediului de afaceri. De altfel, din mandatul anterior am preluat doar o notă în Guvern, cu o serie de principii enunţate referitoare la lege, fără un text cu substanţă tehnică sau valoare juridică. În perioada interimatului meu, implicit după preluarea mandatului la Ministerul pentru Mediul de Afaceri am identificat necesitatea extinderii ariei de aplicabilitate a legii către toate contravenţiile constatate de organismele cu atribuţii de control şi care pot impacta real mediul de afaceri”, a declarat ministrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, în debutul şedinţei de Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a precizat că, în urma consultărilor avute, a rezultat structurarea legii pe două principii esenţiale.
”Primul principiu este necesitatea unei bune informări a agenţilor economici şi crearea cadrului optim de educare-informare a acestora prin mai multe instrumente, dintre care aş dori să menţionez doar pe cel mai relevant - un portal unic care va conţine toate elementele referitoare la obligaţiile legale pe care agenţii economici le au în raport cu organismele de control. Ca exemplu, un IMM cu doi angajaţi, pe lângă faptul că trebuie să-şi desfăşoare activitatea de zi cu zi, trebuie să cunoască şi un univers de restricţii. De aceea, componenta de educare-informare este esenţială în asamblarea noii legi. Al doilea punct reper pe care această lege se va baza este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. Aplicarea sancţiunii contravenţionale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu o monitorizare riguroasă a planului de conformare”, a precizat ministrul pentru IMM-uri.
Petrescu a ţinut să mai precizeze că sub incidenţa legii prevenţiilor nu vor intra acele fapte contravenţionale cu un grad de pericol social ridicat care să afecteze sănătatea şi securitatea populaţiei, printre care produsele alimentare alterate, expirate şi munca la negru.
”Avem o formă agregată a propunerii legislative. Până mâine (vineri - n.r.) toate organismele de control implicate au termen să transmită lista cu propunerile temeinic fundamentate de contravenţii ce vor intra sub incidenţa acestei legi, urmând ca săptămâna viitoare această propunere legislativă să intre în procesul de consultare publică”, a mai spus Alexandru Petrescu.
Scopul Legii prevenţiei va fi prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale.
Într-un comunicat de presă emis pe 13 ianuarie de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat se aprecia că termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministerială şi adoptarea în şedinţa de Guvern din 23 februarie 2017.
Citeşte şi: Camera de Comerţ Americană în România a identificat cinci vulnerabilităţi în construcţia bugetului de stat
Citeşte şi: O nouă tendinţă pe piaţa muncii: smartphone-ul devine un element central în trainingul angajaţilor
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe