Raiffeisen: Previziuni economice pentru 2011

Inflaţia a atins în decembrie nivelul maxim, iar din ianuarie va intra pe un trend descendent accentuat, potrivit unui raport al Raiffeisen privind perspectivele economice ale României în 2011.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Raiffeisen: Previziuni economice pentru 2011

Raiffeisen: Previziuni economice pentru 2011 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Rata anuală a inflaţiei va coborî de la 8% în decembrie la 6,7% în ianuarie şi va fluctua între 6,6%-7% până în iunie, urmând ca în iulie să înregistreze o nouă scădere substanţială, uşor sub 5%.

În raport se arată că este aproape o certitudine că rata inflaţiei va scădea în acest an, ca urmare a efectului pozitiv al factorilor de natură statistică, şi anume majorarea taxei pe valoarea adăugată în 2010.

Incertitudinile sunt legate doar de viteza procesului dezinflaţionist.

Raiffeisen anticipează că rata anuală a inflaţiei va atinge la sfârşitul acestui an 4%-4,5%, în timp ce aşteptările Băncii Naţionale a României (BNR), de 3,4%, sunt mai optimiste.

Ratele lunare ale inflaţiei înregistrate recent sunt mai degrabă ridicate, dacă se ţine cont de estimarea de 3,4% BNR privind inflaţia de la sfârşitul acestui an, precum şi de ţinta de 3%, plus/minus un punct procentual.

Din acest motiv, inflaţia lunară ar trebui să încetinească, pentru ca ţinta de sfârşit de an să fie respectată.

Printre factorii care ar putea menţine rata inflaţiei la un nivel ridicat Raiffeisen menţionează preţurile în creştere ale alimentelor pe pieţele externe şi posibila majorare a unora dintre preţurile administrate, în acest an, cum ar fi costul gazelor naturale şi cel al energiei termice.

Raieffeisen remarcă reducerea substanţială a incertitudinilor în ultimele săptămâni, după ce Parlamentul a aprobat legile prevăzute în acordul cu FMI, fapt reflectat în scăderea cotaţiilor ROBOR pentru şase şi 12 luni, precum şi a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale.

Banca anticipează din acest motiv o accelerare a declinului dobânzilor la credite şi depozite.

În plus, reducerea incertitudinilor conferă BNR un spaţiu mai larg pentru noi măsuri care să ducă la scăderea dobânzilor în lei pe termen lung.

Banca Naţională ar putea reduce mai curând dobânda de politică monetară, în trimestrul al doilea în loc de al treilea, fiind posibilă şi scăderea nivelului rezervelor minime obligatorii ale băncilor.

În consecinţă, Raiffeisen analizează revizuirea în scădere a estimărilor privind dobânzile pentru lei.

Leul a avut performanţe peste aşteptări de la începutul acestui an şi s-a apreciat faţă de euro, evoluţie care ar putea avea legătură mai mult cu îmbunătăţirea încrederii în economia românească şi pieţele din regiune, decât cu creşterea capitalului străin privat.

Raiffeisen este precaută din acest motiv în privinţa dinamicii pieţei valutare.

În aceste condiţii, banca prognozează că BNR va reduce dobânda cheie până la sfârşitul acestui an de la 6,25% la 5,5%-5,75%.

Raiffeisen se aşteaptă ca leul să fie tranzacţionat în următoarele luni aproape de nivelul actual, de circa 4,25 unităţi pentru un euro, respectiv la 4,4 unităţi în martie, 4,3 unităţi în iunie, 4,25 în septembrie, urmând să ajungă în decembrie la 4,2 unităţi.

Economia va înregistra în acest an o creştere de 1,5%, potrivit aşteptărilor Raiffeisen, care coincid cu cele ale FMI.

Ţinta pentru deficitul bugetar, de 4,4% din PIB, este ambiţioasă, dar poate fi îndeplinită, principala provocare pentru guvern fiind menţinerea unui control strict al cheltuielilor, se mai arată în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici