Renaissance: BNR nu-şi permite să lase leul să se întărească acum, dacă vrea adoptarea euro în 2015

Banca centrală nu-şi poate permite să lase leul să se întărească acum, dacă vrea adoptarea euro în 2015, întrucât în anii premergători trecerii la moneda unică este nevoie de un curs mai puternic pentru a ajuta la reducerea inflaţiei, susţine Charles Robertson, economist-şef la Renaissance Capital.

Urmărește
4 afișări

Anterior adoptării monedei unice, România trebuie să respecte timp de doi ani anumite criterii, odată cu intrarea în mecanismul ratelor de schimb ERM II, printre care o inflaţie scăzută, un curs valutar stabil, un deficit bugetar redus şi o datorie publică în limita a 60% din PIB.

El a arătat că, în perspectiva în care banca centrală doreşte să reducă inflaţia în 2013 şi 2014, este nevoie ca în anii precedenţi leul să nu se aprecieze foarte mult, pentru a avea loc ulterior de noi întăriri care să ajute la scăderea inflaţiei.

"Ceea ce nu vrei, este să ai o monedă prea puternică până atunci (înainte de intrarea în ERM II - n.r.)", a spus Robertson.

El vede cursul monedei naţionale pe termen lung undeva în jurul valorii de 4 lei/euro şi spune că un nivel de 3,7 lei/euro ar fi prea scăzut.

În ultimul an, deprecierea monedei naţionale a fost unul din factorii care au influenţat creşterea preţurilor în România, în condiţiile în care multe servicii, precum telefonia mobilă sau chiriile, sunt exprimate în euro.

Economistul Renaissance Capital susţine că regimul de ţintire al inflaţiei adoptat de BNR nu se poate dovedi eficient, în condiţiile în care nu poţi controla cursul euro-dolar, preţurile internaţionale la petrol şi pe cele la alimente.

"Trebuie să fii înţelegător faţă de banca centrală. Trebuie să iubeşti un bancher central şi să-l îmbrăţişezi dacă este nevoie", a spus Robertson glumind.

El a afirmat că, în aceste condiţii, banca centrală nu se poate face vinovată pentru ratarea ţintei de inflaţie.

Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va continua să crească în al doilea trimestru şi nu va reveni în acest an în intervalul ţintit, de 2 - 4%, ci doar în cursul anului 2012, ceea ce înseamnă că banca centrală va rata ţinta pentru al cincilea an consecutiv.

"Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul doi, ca urmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a gestiunii cererii agregate realizată prin instrumentele băncii centrale, în special a presiunilor generate - similar cazului majorităţii economiilor emergente - de evoluţia preţurilor internaţionale ale produselor alimentare şi combustibililor", se arată în comunicatul detaliat transmis de Consiliul de Administraţie al BNR după şedinţa de politică monetară.

Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% în februarie până la 8,01%, nivelul maxim înregistrat după luna august 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici