RETROSPECTIVĂ 2018. Cele trei crize bursiere internaţionale ale anului (sau corecţia euforiei)

De fapt sunt trei crize şi jumătate, pentru că ne aflăm, în momentul în care citiţi acest text, în mijlocul unei crize. Bursa americană tocmai a încheiat una din cele mai rele săptămâni din ultimul deceniu, toţi cei trei mari indici suferind scăderi majore.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVĂ 2018. Cele trei crize bursiere internaţionale ale anului (sau corecţia euforiei)

RETROSPECTIVĂ 2018. Cele trei crize bursiere internaţionaale ale anului (sau corecţia euforiei)

Trump le imputa celor de la Fed politicile în materie de dobânzi, dar şi creşterea randamentului titlurilor trezoreriei la un nivel maxim din şapte ani, acestea devenind investiţii mai atrăgătoare şi mai sigure decât acţiunile bursiere. Peste acestea s-au suprapus tensiunile comerciale dintre SUA şi restul lumii (despre care Trump nu a pomenit nimic!) şi avertismentele lansate la reuniunea FMI şi Băncii Mondiale privind evoluţia economiei mondiale.

Şi de data aceasta căderea a trecut repede, în condiţiile în care, chiar dacă pieţele bursiere suferă de o sensibilitate aparte, viteza panicii fiind viteza cu care circulă informaţia. Am insistat pe bursele americane, pentru că de regulă acestea dau semnalul, iar cele asiatice şi europene le urmează, rapid, în spectrul roşu al rezultatelor.

Totuşi, nu putem ignora semnalele de alarmă pe care oficialii instituţiilor financiare şi analiştii pe trag. Cel mai recent, David Lipton, First Deputy Managing Director la FMI, sublinia că de doi ani instituţia tot cere guvernelor să profite de „vremea însorită” şi să repare „acoperişurile”, pentru că nori negri de furtună s-au strâns asupra economiei globale. Într-o manieră cât se poate de corectă, directorul sublinia că acum nu trebuie să ne aşteptăm ca guvernele să aibă mjloace la fel de importante cum au fost cele cu care au răspuns crizei în urmă cu zece ani. Cel mai mare risc, în prezent, este izolaţionismul comercial practicat de Statele Unite şi la care China şi alte state au răspuns.

Cum va fi în 2019? Puţini s-ar aventura să răspundă. Premisele nu sunt cele mai încurajatoare, cu o producţie de ţiţei în diminuare, la iniţiativa OPEC, de unde preţuri în creştere, cu tensiuni sociale care îmbracă veste galbene şi cu conflicte comerciale, anul care începe are nevoie nu numai de economişti, ci şi de un dram de noroc.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici