- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.11.2018, 21:19)
- Alina Botezatu
România, cea mai redusă rată de colectare a taxelor din PIB, în UE/ Ce ţară se află la polul opus
România a ajuns la o pondere a taxelor şi impozitelor de 25,8% din PIB, anul trecut, al doilea cel mai redus nivel din Uniunea Europeană (UE) şi în scădere de la 26,5% în anul anterior, potrivit datelor afişate miercuri de Eurostat - Biroul de statistică al UE.
Urmărește
3251 afișări
România, cea mai redusă rată de colectare a taxelor din PIB, în UE/ Ce ţară se află la polul opus
Cea mai redusă pondere a taxelor în PIB o avea Irlanda, de 23,5%, în scădere de la 24% în anul anterior. Bulgaria se află imediat după România în clasamentul slabei colectări de taxe, cu o pondere de 29,5% din PIB, dar în creştere de la 29% în anul anterior. În plus, Lituania a mai înregistrat un nivel de sub 30%, respectiv de 29,8%.
Spre comparaţie, restul ţărilor din Europa Centrală şi de Est performau mult mai bine decât România. Slovacia a ajuns la o pondere de 33,2% a taxelor în PIB, în creştere de la 32,4% în anul anterior, Polonia la 35,1%, de la 34,5%, iar Republica Cehă la 35,4%, de la 34,8%.
În plus, Slovenia a scăzut uşor, colectând 36,8% taxe din PIB, faţă de 37% în anul anterior. De asemenea, Croaţia şi-a menţinut ponderea taxelor colectate în PIB, la 37,8%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În schimb, asemenea României, rata taxelor colectate de Ungaria a scăzut la 38,4% din PIB, de la 39,3% din PIB, în anul anterior.
La polul opus, cea mai ridicată cotă de impozite şi contribuţii sociale în PIB a fost înregistrată de Franţa, de 48,4%, urmată de Belgia (47,3%), Danemarca (46,5%), Suedia (44,9%), Finlanda (43,4%), Austria şi Italia (fiecare cu 42,4%), Grecia (41,8%), Germania (40,5%) şi Luxemburg (40,2%).
„Ponderea totală a impozitelor şi taxelor din PIB, adică suma impozitelor şi a contribuţiilor sociale nete ca procent din Produsul Intern Brut, a fost de 40,2% în Uniunea Europeană în 2017, o creştere faţă de 2016 (39,9%). În zona euro, veniturile fiscale au reprezentat 41,4% din PIB în 2017, uşor în creştere de la 41,2% în 2016”, se mai scrie într-un comunicat de presă al Eurostat.
Indicatorii fiscali sunt realizaţi armonizat, pe baza Sistemului european de conturi (ESA 2010), care permite o comparaţie exactă a sistemelor fiscale şi a politicilor fiscale între statele membre ale UE, conform Eurostat.
Citeşte şi: Doar în China este posibil: Cel mai mare capitalist al ţării este şi membru al Partidului Comunist
Citeşte şi: Primul smartphone din lume cu display perforat este aproape de lansare. Acest artificiu de design va înlocui „bretonul”
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Doar în China este posibil: Cel mai mare capitalist al ţării este şi membru al Partidului Comunist
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump