România, exemplu pentru reforme dure aplicate în contextul crizei economice - experţi IREF

O analiză a grupului european de experţi IREF prezintă România, Italia şi Spania drept exemplu de state care au demonstrat că în perioada crizei economice este nevoie de implementarea unor reforme chiar dacă acestea sunt dure şi că, mai ales, nu este nevoie să se facă concesii pe fondul protestelor.

Urmărește
2552 afișări
Imaginea articolului România, exemplu pentru reforme dure aplicate în contextul crizei economice - experţi IREF

România, exemplu pentru reforme dure aplicate în contextul crizei economice - experţi IREF

În analiză sunt prezentate elemente pe care le au în comun România, Italia şi Spania, ţări considerate ca fiind printre cele mai afectate din Europa de criza economică din 2008.

"Impactul a fost foarte dur, PIB-ul acestor ţări înregistrând o scădere importantă, iar şomajul, o creştere impresionantă. De exemplu, în Spania, rata de şomaj a ajuns de la 10 la sută, în anul 2008, la 25 la sută, în anul 2011. PIB-ul pe cap de locuitor în Italia a scăzut considerabil între 2008 şi 2009, ajungând la nivelul celui din 1998. În România, la nivelul PIB-ului s-a înregistrat o scădere de aproximativ 8 la sută în perioada 2008-2010, după mai mulţi ani de creştere", se subliniază în analiza Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale (IREF Europa), cu sediul în Paris.

În pofida faptului că au fost puternic afectate de criză, aceste ţări înregistrează în momentul actual o creştere economică solidă datorată reformelor politice "curajoase" şi dure, care au avut rolul de a redresa piaţa muncii pe teritoriul lor, se arată în studiu.

"România cunoaşte cea mai mare creştere a PIB-ului dintre toate statele membre UE, respectiv de 4,3 la sută. În Spania a fost înregistrată o creştere a PIB-ului de 2,5 la sută pe an, în timp ce, în Italia, rata şomajului scade în mod constant de aproape trei ani", potrivit grupului european de experţi.

Lucrarea elaborată de IREF mai subliniază faptul că guvernele acestor state nu au făcut concesii pe fondul protestelor sociale şi face referire la faptul că această abordare ar putea fi o sursă de inspiraţie pentru alţi lideri europeni. Altfel spus, un alt element pe care, potrivit analizei IREF, România, Italia şi Spania îl au în comun este reprezentat de "reformele sociale şi economice foarte importante" şi dure.

"În 2009, România a micşorat salariile angajaţilor bugetari cu 25 la sută, însă a decis să menţină cota unică de impozitare la 16 la sută continuând, în acelaşi timp, procesul de privatizare a economiei şi implementând un nou sistem de asigurări sociale. Astăzi, în afară de creşterea economică înregistrată, ţara anunţă o destul de mare creştere a puterii de cumpărare: + 25 la sută, faţă de finalul anilor '90. De asemenea, au fost înregistrate rezultate bune la nivel industrial, mai ales datorită industriei automobilelor: în anul 2015, Dacia Logan a fost maşina cea mai vândută în Franţa, dintre maşinile care fac parte din această categorie", subliniază IREF.

Spania a eliminat 30 de miliarde de euro din cheltuielie publice începând cu 2009, scăzând în acelaşi timp rata impozitelor, se mai precizează în document.

"Atât Spania, cât şi Italia au implementat reforme la nivelul pieţei muncii, transformând-o într-una mai flexibilă. Niciuna dintre ţări nu a făcut concesii - aşa cum procedează în prezent Guvernul francez - pe fondul protestelor sindicatelor sau organziaţiilor de tineri. Ele au continuat, iar rezultate se fac simţite: în pofida unui impozit încă prea mare, şomajul scade pentru cel de-al doilea an consecutiv în Spania, iar ţara anunţă crearea a 500.000 de locuri de muncă în 2015. În Italia, rata şomajului a scăzut de la aproape 14 la sută în 2012, la mai puţin de 11 la sută în aprilie 2016, un nivel pe care ţara nu l-a mai înregistrat de la mijlocul anilor '90 (...)", potrivit analizei IREF.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici