România ocupă în Uniunea Europeană PRIMUL LOC la suprafaţa cultivată şi la producţia de floarea soarelui

România ocupă în UE primul loc atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată la floarea soarelui, precum şi primul loc la suprafaţa cultivată şi locul doi la producţia realizată, după Franţa, la porumb boabe, informează Institutul Naţional de Statistică.

Urmărește
1480 afișări
Imaginea articolului România ocupă în Uniunea Europeană PRIMUL LOC la suprafaţa cultivată şi la producţia de floarea soarelui

România ocupă în Uniunea Europeană PRIMUL LOC la suprafaţa cultivată şi la producţia de floarea soarelui (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

La grâu, România ocupă locul cinci la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia şi Spania şi la producţia realizată, după Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia, iar la cartofi locul trei la suprafaţa cultivată, după Polonia şi Germania şi locul şapte la producţia realizată, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Regatul Unit şi Belgia.

Producţia agricolă vegetală a crescut în anul 2016 faţă de anul 2015, la majoritatea culturilor, la un total de 20,8 milioane tone faţă de 19,2 milioane tone, în condiţiile în care suprafaţa cultivată a scăzut anul trect la 5,381 milioane hectare de la 5,464 milioane hectare în anul precedent.

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,5%, în timp ce producţia a crescut cu 8,3% faţă de anul precedent, datorită în principal creşterii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar), astfel: porumb boabe (+16,3%), ovăz (+12,3%), orz şi orzoaică (+7,5%), grâu (+3,8%).

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2016 reprezintă 46,4% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,2%.

La plante uleioase, producţia a crescut cu 19,7%, datorită atât creşterii suprafaţei cultivate (+6,9%), cât şi a randamentelor la hectar. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la rapiţă (+45,4%) şi floarea soarelui (+9,4%), iar la soia boabe s-a menţinut la nivelul anului anterior.

La sfecla de zahăr producţia a scăzut cu 7,2%, din cauza scăderii suprafeţei cultivate cu 11,1%.

La cartofi producţia a crescut cu 2,4%, datorită creşterii randamentului la hectar deşi suprafaţa cultivată a scăzut uşor, cu 0,5%, faţă de anul precedent.

La legume producţia a fost mai mică cu 8,1%, determinată de scăderea suprafeţelor cultivate cu 3,4% şi a randamentelor în scădere.

Producţia de struguri a scăzut cu 7,8%, din cauza scăderii randamentului la hectar, cu 8,3%, iar producţia de fructe din livezi a crescut cu 0,4%, faţă de anul precedent, în timp ce suprafaţa a scăzut cu 0,7%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici