România, suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon

România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finală a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate.

Urmărește
1337 afișări
Imaginea articolului România, suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon

România, suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES 2010), transmis în 2010 de România. Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră", informează, duminică, Ministerul Mediului.

Decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.

"În aceeaşi decizie, Comitetul apreciază angajamentul României de consolidare a sistemului naţional/îmbunăţăţire a INEGES, angajament evidenţiat de informaţiile pe care România le-a prezentat în cele două întâmpinări scrise adresate Comitetului de Conformare, precum şi de îmbunăţăţirile recente ale inventarului naţional, cuprinse în varianta revizuită a INEGES, care a fost trimisă Secretariatului UNFCCC în august 2011", mai spune Ministerul Mediului.

România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare.

Totodată, ţara noastră a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de gaze cu efect de seră.

Potrivit Ministerului Mediului, România implementeaza deja măsurile pentru îndeplinirea cerinţelor Comitetului, printre care creşterea capacităţii instiţutionale a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, pe componenta schimbări climatice/ sistemul naţional al emisiilor de carbon, iniţierea de studii pentru îmbunătăţirea activităţii de culegere de date şi identificare a parametrilor necesari în realizarea inventarului, şi creşterea expertizei specifice a personalului din domeniu.

Rezultatele acestor studii vor permite sistemului naţional de estimare a emisiilor de gaze cu efect de seră trecerea la un nivel tehnic superior de colectare, prelucrare şi raportare a datelor, iar în baza lor România va pregăti o nouă variantă revizuită a inventarului naţional, pe care să o transmită spre evaluare Secretariatului UNFCCC, urmând să solicite în baza acestei evaluări, reinstalarea eligibilităţii în cel mai scurt timp, scrie Ministerul Mediului.

Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat, joi, că statul român pierde sute de milioane de euro din cauza iminentei suspendări de cel puţin câteva luni de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, situaţie generată de neregulile la întocmirea inventarului naţional de emisii, pentru care şeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a confirmat, vineri, la Târgu Mureş, că este posibil ca România să fie suspendată, luni, de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, din cauza unor deficienţe legate de ANPM şi că va lua în acest caz "măsuri administrative".

"Voi face modificări în structura conducerii ANPM. Conducerea va fi schimbată, probabil, luni", a spus Borbely, care a adăugat că s-a gândit deja la persoana care ar putea să îl înlocuiască pe actualul şef al ANPM, Nagy Iosif.

Întrebat dacă intenţionează să îl schimbe pe Nagy Iosif şi dacă România va evita suspendarea tranzacţiilor cu certificate verzi, Borbely a răspuns afirmativ.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că "trebuie să fie pus pe masă capul şefului Agenţiei de Protecţie a Mediului" dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor verzi, el precizând că vrea "capete jos" pentru că "cei vinovaţi trebuie să plătească".

Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfăşurată în perioada 6 - 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deşi concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ţinută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o "declaraţie oficială".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici