- Home
- Economic
- ATENA, (11.06.2015, 12:32)
- Anca Dumitrescu
S&P a retrogradat ratingul Greciei cu o treaptă, la nivelul CCC, din cauza riscului de default
Standard&Poor’s a retrogradat ratingul Greciei cu o treaptă, la nivelul CCC, punând la îndoială sustenabilitatea datoriilor ţării după ce Guvernul a amânat pentru sfârşitul lui iunie plata unei datorii de 1,6 miliarde euro către FMI, care ar fi trebuit să aibă loc în patru rate pe parcusul lunii.
Urmărește
107 afișări
S&P a retrogradat ratingul Greciei cu o treaptă, la nivelul CCC, din cauza riscului de default (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Agenţia de evaluare financiară a explicat într-un comunicat că prin această amânare autorităţile elene au dat prioritate plăţii pensiilor şi cheltuielilor interne şi nu plăţii datoriilor.
Grecia şi-a exercitat dreptul legal de a grupa obligaţiile financiare către FMI scadente în iunie într-o singură plată, la sfârşitul lunii, în speranţa că între timp va punea să încheie acordul cu creditorii internaţionali, reprezentaţi de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI.
Cu toate acestea, pare improbabil că autorităţile elene vor putea să achite 1,6 miliarde de euro fără să încheie acordul cu creditorii internaţionali referitor la reforme, iar negocierile de la Bruxelles sunt blocate, sporind riscul unui default iminent, comentează Reuters.
S&P a precizat că perspectiva ratingului Greciei este negativă, având în vedere riscul de înrăutăţire a situaţiei lichidităţilor Guvernului, băncilor şi economiei în general.
Moody’s a înrăutăţit la rândul ei ratingul Greciei, în luna aprilie, cu o treaptă, la nivelul Caa2, cu persoectivă negativă, din cauza incertitudinilor că autorităţile elene vor putea încheia acordul cu creditorii.
Comisia Europeană a anunţat miercuri seara că ultimele propuneri de reformă avansate de Grecia pentru a obţine un nou ajutor financiar nu corespund înţelegerilor convenite acum o săptămână şi, în prezent, mingea este în mod clar în terenul Guvernului condus de socialistul Alexis Tsirpas.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană. Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.
Citeşte şi:
Tsipras: Grecia poate încheia acordul cu creditorii dacă aceştia renunţă la tăierea pensiilor
Citeşte şi:
Martin Schulz: Eşecul negocierilor cu creditorii va avea "consecinţe dramatice" pentru Grecia
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Fiul Laurei Vicol, viață de nabab în Elveția și Monaco! Câte sute de mii de euro îi transfera mama lui, regulat
CANCAN.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe