- Home
- Economic
- ATENA, (09.06.2015, 12:04)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tsipras: Grecia poate încheia acordul cu creditorii dacă aceştia renunţă la tăierea pensiilor
Grecia poate ajunge la un acord cu creditorii internaţionali dacă aceştia renunţă la anumite condiţii, între care tăierea pensiilor, a declarat premierul Alexis Tsipras, în timp ce Franţa şi Germania cer un acord rapid pentru a elimina riscul ieşirii statului elen din zona euro.
Urmărește
568 afișări
Tsipras: Grecia poate încheia acordul cu creditorii dacă aceştia renunţă la tăierea pensiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Tsipras a spus, continuând tonul conciliant adoptat în ultimele zile de autorităţile de la Atena, că părţile implicate în discuţii pot găsi un compromis referitor la principalele elemente ale unui acord, între care mărimea excedentului bugetului primar. El nu a arătat însă nicio disponibilitate de a accepta solicitările creditorilor pentru reducerea pensiilor sau a altor cheltuieli sociale.
"Cred că suntem foarte aproape de un acord asupra excedentului bugetar primar pentru următorii câţiva ani. Este nevoie de o atitudine pozitivă privind propunerile alternative la reducerea pensiilor sau impunerea unor măsuri recesioniste", a declarat Tsipras într-un interviu apărut marţi în publicaţia italiană Corriere della Sera.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
-
„El mi-a propus acest lucru”. Vladimir Putin dezvăluie că Joe Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO în 2021
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
Tispras urmează să se întâlnească miercuri cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a încerca să deblocheze negocierile.
Între timp, Comisia Europeană a primit o nouă propunere de reforme din partea Greciei, a declarat marţi un oficial european. Propunerea are rolul să elimine diferenţele dintre autorităţile elene şi creditorii internaţionali, reprezentaţi de Comisia Europeană şi FMI, în probleme precum pensiile, majorarea TVA şi legislaţia muncii.
Creditorii sunt tot mai exasperaţi de tacticile de negociere ale premierului elen, după ce acesta a respins din nou, săptămâna trecută, condiţiile de deblocare a ajutorului financiar.
Guvernul de la Atena s-a folosit de o soluţie tehnică pentru amânarea a patru rate către FMI scadente în iunie, urmând să plătească 1,6 miliarde de euro la sfârşitul lunii.
Un oficial elen a spus că ministrul de Stat Nikos Pappas şi Euclid Tsakalotos, secretar de stat în Ministerul de Externe, se vor întâlni marţi cu creditorii, la Bruxelles, după discuţii avute luni cu comisarul pentru Economie Pierre Moscovici.
În urma întâlnirilor cu Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis a pus la îndoială buna credinţă a creditorilor ţării.
Varoufakis a declarat luni seara, la Berlin, că ajutorul ar putea fi deblocat imediat dacă oficialii din zona euro ar lua negocierile în serios.
"Trebuie să evităm un accident care nu ar fi un accident. Avem datoria istorică să nu permitem acest lucru", a mai afirmat Varoufakis după o întâlnire cu ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble.
Schaeuble este dispus să lase Grecia să iasă din zona euro, dacă Tsipras refuză să ia măsuri care să redreseze economia şi să reducă datoriile ţării, potrivit unei persoane apropiate situaţiei. Poziţia lui Schaeuble este diferită de cea a lui Merkel, care este gata să ofere concesii pentru a menţine Grecia în uniunea monetară, din cauza riscurilor geopolitice.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Martin Schulz: Eşecul negocierilor cu creditorii va avea "consecinţe dramatice" pentru Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe