- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.06.2017, 10:55)
- Anca Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariul mediu net a crescut uşor în aprilie. Valoarea la care a ajuns şi domeniile cu cele mai mari lefuri
Câştigul salarial mediu net a fost de 2.366 de lei în aprilie, în creştere cu 1% (24 de lei) faţă de luna precedentă. Salariul brut a ajuns la 3.291 de lei, cu 1,1% mai mult decât în martie, anunţă Institutul Naţional de Statistică.
Urmărește
338 afișări
Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în aprilie faţă de martie. Valoarea la care a ajuns şi domeniile cu cele mai mari lefuri
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu 5.968 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, la 1.395 de lei.
În aprilie 2017, comparativ cu aceeaşi lună din 2016, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,7%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru aprilie 2017 faţă de luna precedentă.
În aprilie 2017, comparativ cu martie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), precizează INS.
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate în principal de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (17,1%) şi în intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii (13,7%).
Alte creşteri s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia cărbunelui superior şi inferior, colectarea şi epurarea apelor uzate, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport (între 9,0% şi 13,0%).
Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost raportate în unele activităţi din sectorul economic ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri în luna precedentă.
Cele mai importante scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (18,9%) şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (12,6%).
Creşteri între 5,5% şi 7,5% s-au remarcat în fabricarea produselor din tutun, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-3,4%) şi administraţia publică (-0,7%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în sănătate şi asistenţă socială (+0,9%) comparativ cu luna precedentă.
Citeşte şi: Avertisment fără precedent de la unul dintre cei mai puternici investitori din lume: Vine cea mai mare criză din toate timpurile
Citeşte şi: România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE. Materialele de construcţii ne costă la fel de mult ca în Austria, dar avem salariile de şase ori ori mai mici
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe