- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.08.2017, 13:45)
- Dana Stanila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video OUG de modificare a pensiilor speciale a fost adoptată de Guvern/ Indemnizaţia pentru creşterea copilului, plafonată la 8.500 lei / Când intră în vigoare cele două ordonanţe
Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă prin care se modifică legea pensiilor speciale, act care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale şi nu vor putea depăşi media soldelor sau a salariilor nete. Totodată, Executiviul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 8.500 de lei, prevederea urmând să fie aplicată începând cu luna septembrie, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Urmărește
13454 afișări
Guvernul României a adoptat, astăzi, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.
Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Precizăm că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă, transmite Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
De asemenea, instituţia anunţă că baza de calcul nu este modificată şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.
Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Pensiile magistraţilor nu sunt incluse pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.
Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare pe 15 septembrie.
"Recomandarea este, totuşi, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevederi creşteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari", transmite ministerul.
Guvern: Indemnizaţia pentru creşterea copilului, plafonată la 8.500 lei, începând cu luna septembrie
Guvernul a adoptat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 8.500 de lei, prevederea urmând să fie aplicată începând cu luna septembrie, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
“Guvernul a modificat, în şedinţa de astăzi (vineri-n.r.), OUG nr.111/2010 privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, stabilind o limită maximă de 8.500 lei lunar. Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât şi pentru situaţiile ulterioare”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern către MEDIAFAX.
Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va stabili ca şi până acum, la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, cu menţinerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, insă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei, potrivit sursei citate.
“Executivul clarifică şi unele aspecte ce ţin de acordarea stimulentului de inserţie, în special pentru persoanele care se întorc la activitatea profesională cu cel puţin 60 zile înainte de finalizarea perioadei de concediu pentru creşterea copilului, pentru a nu se mai crea interpretări diferite în aplicare la nivel naţional; clarificările nu afectează stabilirea şi plata stimulentului de inserţie, aceasta realizându-se ca şi în prezent”, se arată în comunicat.
La nivel naţional, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizaţii care depăşesc 9.000 lei, in prezent, fiind în plată indemnizaţii care reprezintă de până la 130 ori indemnizaţia minimă.
Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (în Bucureşti), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanţa), cuantumuri de 50.000 lei – 60.000 lei putând fi regăsite în municipiul Bucureşti şi în judeţele Galaţi, Buzău, Dolj, Arad, Dâmboviţa, dar şi în alte judeţe.
Din suma totală care se acordă lunar de la buget pentru plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de circa 274 milioane lei, aproximativ 130 milioane lei (47,4% din total) reprezintă plăţi pentru beneficiarii care primesc cuantumul minim al indemnizaţiei (85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată – 1.233 lei), iar 1.100 de beneficiari primesc o indemnizaţie mai mare de 8.500 lei, primind aproximativ 16 milioane lei lunar (5,9% din total).
“Alte state membre ale Uniunii Europene au programe similare, însă nu la fel de generoase ca cel aplicat în România”, potrivit sursei citate.
Cel mai mare cuantum al acestui tip de sprijin se înregistrează în Germania, 1.800 euro, România depăşind, în prezent, de 19 ori acest cuantum, precizează Guvernul.
“Acest drept nu este unul contributiv ci doar adresat părinţilor activi pe piaţa muncii, iar plata impozitului pe venit nu reprezintă o contribuţie pentru acoperirea unui risc şi sumele astfel colectate la bugetul de stat asigură cheltuielile generale inclusiv cele din sănătate, educaţie, ordine publică şi apărare şi asigurarea altor drepturi sociale”, potrivit sursei citate.
--------------------------------------
Guvernul discută, în şedinţa de vineri, proiectul de act normativ propus de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin care salariile poliţiştilor se măresc cu 10 la sută, fiind prevăzută o creştere de 15 la sută şi în ceea ce priveşte personalul militar şi civil. Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a propus, vineri, în şedinţa de Guvern, adoptarea Ordonanţei de Urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale şi nu vor putea depăşi media soldelor sau a salariilor nete.
„Avem acest proiect foarte important şi dezbătut în spaţiul public. Vă propunem o Ordonanţă de Urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern.
Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că nicio pensie specială aflată în plată nu se va micşora ca urmare a adoptrării actului normativ.
„Precizăm că niciuna dintre pensiile speciale aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei OUG. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări în ceea ce priveşte vârsta de pensionare. Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani ca urmare a creşterii salariale semnificative în respectivele domenii de activitate. Pot să vă dau exemplu de pensie specială stabilită la un cuantum de aproximativ 7000 de lei în anul 2010 care a ajuns în prezent la valoarea de 22.000 de lei ca urmare a corelării cu creşterile salariale adoptate ulterior”, a spus Vasilescu.
Ministrul Muncii a afirmat că o adoptarea OUG propuse este „foarte necesară” în contextul în care legea prevede creşteri de salarii anuale semnificative în următorii, „ceea ce ar fi generat automat şi actualizarea pensiilor de serviciu cu sume care ar putea produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat din care sunt suportate”.
Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, MAPN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic, civil navigant profesionist, al corpului diplomatic şi consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a precizat Vasilescu.
„Pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a doua sesizări la CCR”, a spus ministrul Muncii.
Olguţa Vasilescu a menţionat că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern sunt înscrise şi actele normative privind reşterea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi plafonarea indemnizaţiei pentru mame la suma de 8500 de lei, „cât este maximun în UE, cât este în Germania”.
Proiect de creştere a salariilor poliţiştilor cu 10% şi cu 15% pentru personalul militar şi civil
"Eliminăm unele discrepanţe intervenite în salarizarea dintre militari şi funcţionarii publici cu statut special prin majorarea salariului cu 15 % în ceea ce priveşte personalul militar şi civil. Prin actul normativ de azi propunem pentru salariile poliţiştilor din Ministerul Afacerilor Interne majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcţie. Propunem o majorare cu 15% a cuantumului brut al salariului de baza al personalului civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu execepţia personalului civil care a beneficiat deja, din cadrul MAPN", a declarat Carmen Dan la începutul şedinţei de guvern.
Ministrul anunţa la începutul săptămânii creşterea salariilor poliţiştilor.
Olguţa Vasilescu: Plafonarea indemnizaţiei pentru mame la 8500 de lei, pe ordinea de zi a Guvernului
Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat, vineri, în şedinţa de Guvern, că pe ordinea de zi a este înscrisă şi OUG privind plafonarea indemnizaţiei pentru mame la 8500 de lei, suma maximă care se acordă în Uniunea Europeană, respectiv în Germania.
„Sunt mai multe puncte foarte importante pe ordinea de zi, creşterea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi plafonarea indemnizaţiei pentru mame la suma de 8500 de lei, cât este maximul în UE, cât este în Germania”, a declarat ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat, duminică seară, că indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi plafonate la 1800 de euro.
“Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. Rândul trecut a apărut această poveste când noi nu eram pregătiţi cu legea, lucram la Legea salarizării, dar în acest moment s-au lucrat deja toate variantele. Am ajuns pe varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maximum cât este în Europa la ora actuală, adică 1800 euro, cât are Germania. Peste 1800 de euro nu mai poate să ia nimeni”, a spus Olguţa Vasilescu, la Antena 3.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe