Şef ANAF: Peste 100 de milioane de euro ar putea ajunge la buget prin reducerea traficul de ţigarete

Reducerea traficului de ţigarete cu 3% ar putea aduce la buget, în acest an, peste 100 de milioane de euro, a declarat, joi, vicepreşedintele ANAF, Dorel Fronea. Acesta a spus că traficanţii utilizează drone, dar şi cărăuşi pentru a transporta marfa de contrabandă.

Urmărește
725 afișări
Imaginea articolului Şef ANAF: Peste 100 de milioane de euro ar putea ajunge la buget prin reducerea traficul de ţigarete

Şef ANAF: Peste 100 de milioane de euro ar putea ajunge la buget prin reducerea traficul de ţigarete (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

“Sunt convins că putem coborâ sub 13,5%. Un procent de trafic ilicit cu ţigarete reprezintă 37-38 de milioane de euro. Putem să facem acest lucru. De exemplu, în 2010, traficul ilicit cu ţigarete reprezenta 36% din consum. În luna iunie 2011 a ajuns la 11,8%. După care a crescut. În luna ianuarie am reuşit să diminuăm acest trafic la 16,2%. Dacă luăm măsuri integrate, dacă continuăm cu dezvoltarea şi reoperaţionalizarea echipelor mobile, echipelor canine, reoperaţionalizarea schenerelor, cooperarea transfrontalieră şi operaţiunile vamale commune, categoric în acest an putem diminua traficul de ţigarete. Mai este nevoie şi de o reaşezare a structurii vamale. Fiindcă în anul 2013 a fost desfiinţată Autoritatea Naţională Vamală. Vama contribuie la bugetul de stat prin combaterea traficului ilicit”, a declarant, joi, Dorel Fronea, Vice preşedinte ANAF şi coordonatorul Structurilor Vamale din România. Acesta a subliniat că desfiinţarea Autorităţii Vamale a fost o greşeală.

La nivelul UE, media traficului ilicit cu ţigarete este de 10%.

Fronea a recunoscut că mai există vameşi corupţi. “Corupţie zero nu există, cum nu există trafic ilicit zero. Corupţia este legată de evaziunea fiscal. Importat este să se ia măsuri pentru combaterea lor”.

Vice preşedintele ANAF a spus că fenomenul traficului cu ţigarete s-a schimbat. “Au început să transporte cantităţi mai mici. Capturra recentă de 14 milioane de ţigarete din Portul Constanţa dovedeşte că vama îşi face datoria. Traficanţii folosesc drone, cărăuşi, aşa zisul furnicar, sau le ascund în bara din faţă, ca să nu mai spunem că a fost şi un container plin”, a explicat Dorel Fronea.

Iar, Constantin Bratu, Head of Corporate Affairs, British American Tobacco a descris traficul de ţigări din România printr-un convoi de la Palatul Parlamentului până la aeroportul Otopeni: “Ca să avem o dimensiune în ceea ce priveşte traficul ilicit cu ţigarete din România, ne putem imagina 600.000 de pachete, aproximativ două tiruri de ţigări de contraband care se consumă zilnic în România. Sau un convoi de la Palatul Parlamentului până la aeroportul Otopeni”.

Acesta a spus că încasările provenite din industria tunului sunt foarte mari. “Această industrie este al doilea mare contribuabil la buget. Se situează undeva la trei miliarde de euro anual. Încasările la buget din acestă industrie sunt strâns legate de piaţa neagră. De aceea, BAT va investi 200 de milioane de dolari , din 2010 până în 2030, într-un parteneriat cu Comisia Europeană”, a arătat reprezentantul British American Tobacco.

România a găzduit joi prima conferinţă internaţională pentru combaterea traficului ilicit de ţigarete, care a reunit şefii structurilor vamale din Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina şi România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici