- Home
- Economic
- (15.04.2024, 06:45)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful AIE afirmă că Europa a rămas în urma Chinei şi a SUA, după ce a făcut "două greşeli monumentale"
Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie a criticat Europa pentru că a rămas în urma Chinei şi a SUA după ce a făcut "două greşeli istorice monumentale" în politica energetică, bazându-se pe gazul rusesc şi renunţând la energia nucleară.
Urmărește
15659 afișări
Fatih Birol, directorul executiv al agenţiei, a declarat pentru Financial Times că industria europeană plăteşte acum preţul acestor erori şi că blocul comunitar va avea nevoie de "un nou plan industrial general" pentru a-şi reveni.
Intervenţia lui Birol, cu sediul la Paris, vine în contextul în care liderii UE se pregătesc să dezbată săptămâna aceasta competitivitatea economică a blocului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Uniunea Europeană se află în urma Chinei şi a SUA în domenii precum producţia de tehnologii curate, datorită unui amestec de reglementări împovărătoare şi a preţurilor mai mari la energie. Preţurile la electricitate în UE sunt, de obicei, de două-trei ori mai mari decât în SUA.
"Industriile existente, în special industriile grele, se confruntă şi se vor confrunta cu un dezavantaj semnificativ în materie de costuri în comparaţie cu alte economii majore, precum China şi Statele Unite", a declarat Birol.
Datele organismului de supraveghere a energiei arată că UE a reuşit să se îndepărteze cu succes de gazul rusesc după invazia din Ucraina. În 2023, pentru prima dată, UE a produs mai multă energie electrică din energie eoliană decât din gaz.
Gazele din Rusia reprezentau anterior peste 40% din aprovizionarea blocului comunitar, dar au scăzut la 15% în 2023, în pofida unei creşteri a importurilor de gaze naturale lichefiate importate din Rusia pe navă.
Cu toate acestea, dezbaterea privind energia nucleară a fost mai aprinsă.
Ţări precum Franţa, România, Ungaria şi Republica Cehă sunt în favoarea energiei nucleare, dar alte state membre ale UE, precum Germania, Austria şi Luxemburg, se opun cu fermitate, argumentând că proiectele nucleare sunt adesea supuse întârzierilor şi exploziilor de costuri şi că vor absorbi bani care ar fi mai bine cheltuiţi pentru energia regenerabilă.
Amund Vik, fost secretar de stat norvegian pentru energie şi consilier senior la firma de consultanţă Eurasia Group, a declarat că este "mai dificil să se realizeze tranziţia energetică fără energie nucleară", deoarece este nevoie de o bază de energie consistentă pentru a susţine producţia inconsecventă de energie eoliană şi solară.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe