SIF Oltenia: Staicu şi Ciurezu, reconfirmaţi în funcţie

Acţionarii SIF Oltenia i-au reconfirmat în funcţie, sâmbătă, pe cinci dintre membrii Consiliului de Administraţie (CA), printre care Dinel Staicu şi Tudor Ciurezu, au ales o nouă persoană ca administrator, iar cel de-al şaptelea loc în CA a rămas vacant.

Urmărește
59 afișări
Imaginea articolului SIF Oltenia: Staicu şi Ciurezu, reconfirmaţi în funcţie

SIF Oltenia: Staicu şi Ciurezu, reconfirmaţi în funcţie (Imagine: Mediafax Foto)

"Au fost aleşi numai şase membri în Consiliul de Adminsitraţie, aceştia având peste 50% dintre voturile acţionarilor. Locul rămas vacant urmează să fie ocupat numai după validarea de către CNVM a membrilor aleşi. Consiliul de Administraţie va face o selecţie pe baza dosarelor care vor fi depuse pentru postul respectiv", a declarat pentru MEDIAFAX Florian Teodor Buzatu, membru în CA.

Doi dintre vechii membri ai CA nu au fost reconfirmaţi în urma voturilor acţionarilor SIF Oltenia. Astfel, Mihai Doru Lupoae a fost înlocuit de Carmen-Ioana Popescu (consilier al preşedintelui SIF Oltenia), iar Margareta Racoviţă a primit numai 40% din voturi, locul său urmând să fie vacant până la alegerea unui nou membru.

"Funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte la SIF Oltenia urmează să fie stabilite de către CA într-o şedinţă care va avea loc în termen de maxim o săptămână de la validarea de către CNVM. Nu cred că va fi o problemă cu validările, mai ales pentru că cei din vechea componenţă deja avem validarea din partea CNVM", a declarat pentru MEDIAFAX Dinel Staicu, directorul general al societăţii.

Pe lista candidaţilor pentru una dintre cele şapte funcţii de administrator au fost înscrise 21 de persoane, printre care s-au numărat Dinel Staicu, directorul general adjunct Tudor Ciurezu, Florian Buzatu, director în cadrul SIF Oltenia, şi Vasile Salapa, fost preşedinte al societăţii.

De asemenea, un grup important de candidaţi a fost susţinut omul de afaceri Cătălin Chelu. Pe lângă Margareta Racoviţă, care l-a reprezentat până acum pe Chelu în CA la SIF Oltenia, pe listă s-au mai aflat mai multe persoane din Galaţi, care deţin sau au avut funcţii în firmele controlate de omul de afaceri. Astfel, au participat Gheorghe Chirilă, director general al Lacta Giurgiu şi fost director al Celule Electrice Băileşti şi Galgros Galaţi, şi Maria Şerban, director economic la Vulturul Comarnic.

În cursa pentru unul dintre posturile de conducere de la SIF Oltenia a participat şi Dumitru Tudor, care a fost ales sâmbătă în CA de la SIF Moldova. Omul de afaceri controlează puţin sub 1% din titlurile SIF Oltenia şi încă 0,95% din acţiunile SIF Moldova.

Pe listă au mai figurat şi Constantin Frăţilă, care are o un pachet de acţiuni reprezentând 1% din capitalul SIF Transilvania, şi Cristian Sima, preşedintele firmei de brokeraj WBS România.

Acţionarii SIF Oltenia au fost convocaţi pentru două adunări, una ordinară (AGOA) şi una extraordinară (AGEA), programate iniţial pentru vineri. Niciuna dintre cele două adunări nu a îndeplinit cvorumul necesar, astfel că şedinţele au fost reprogramate pentru sâmbătă. La a doua şedinţă ordinară au fost prezenţi 36,7% din acţionarii SIF Oltenia.

Cvorumul pentru AGEA nu a fost întrunit nici la a doua convocare, astfel că şedinţa nu s-a putut derula. Conducerea societăţii a propus pentru această adunare analizarea unui plan de răscumpărare a 10% din acţiunile societăţii, într-un program de stabilizare a preţului titlurilor.

Pentru ambele şedinţe, CA al SIF Oltenia a limitat la 1% drepturile de vot ale investitorilor cu care omul de afaceri Cătălin Chelu acţionează în mod concertat. Potrivit conducerii societăţii, Chelu deţine în mod concertat cu 25 de firme şi încă patru persoane fizice 9,89% din titlurile SIF Oltenia.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut, joi, ca omul de afaceri să-şi reducă participaţiile la 1%, limita maximă admisă de reglementările pieţei de capital.

CNVM i-a amendat, în septembrie, pe Dinel Staicu, Tudor Ciurezu, preşedintele, respectiv vicepreşedintele SIF Oltenia la data respectivă, şi pe Florian Teodor Buzatu, administrator, întrucât nu au suspendat, la o AGA din luna aprilie, drepturile de vot aferente acţiunilor pe care le avea Cătălin Chelu şi care depăşeau pragul maxim de deţinere.

Amenzile autorităţii au venit în urma unor tensiuni apărute între Cătalin Chelu şi Dinel Staicu, pe fondul unei hotărâri a acţionarilor SIF Oltenia, din luna august, prin care Staicu a fost menţinut în funcţia de preşedinte, în ciuda faptului că este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

La AGA din august de la SIF Oltenia mai mult de jumătate din voturile acţionarilor prezenţi au fost anulate, pe motiv că persoanele respective acţionează în mod concertat cu Cătălin Chelu. Decizia de anulare a voturilor a fost contestată în instanţă de mai mulţi acţionari ai SIF Oltenia.

La finalul primelor nouă luni, SIF Oltenia s-a plasat pe a doua poziţie în funcţie de valoarea activelor între cele cinci societăţi de investiţii financiare. Activul net a fost 1,91 miliarde lei, valoarea fiind însă cu 19,06% sub nivelul de 2,36 miliarde lei de la sfârşitul anului trecut.

SIF Oltenia are un capital de 58 milioane lei, divizat în 580 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. În şedinţa de joi, cotaţia titlurilor a scăzut cu 7,24%, la 0,705 lei. La acest nivel, societatea are o capitalizare de 409 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici