Spania a emis obligaţiuni de 3,4 mld. euro, atrăgând cerere solidă, însă la dobânzi mai ridicate

Guvernul spaniol a plasat miercuri pe piaţă obligaţiuni de 3,4 miliarde euro cu maturităţi de 10 şi 13 ani, atrăgând cerere solidă din piaţă, însă zvonurile privind restructurarea datoriilor Greciei au forţat Madridul să suporte un randament mai ridicat, transmite Reuters.

Urmărește
4 afișări

În pofida dezminţirilor venite din partea oficialităţilor elene şi europene, speculaţiile legate de datoriile de stat ale Greciei au împins randamentele obligaţiunilor de referinţă ale Spaniei aproape de maximul înregistrat după intrarea în zona euro. În pieţe s-a resimţit un nou val de incertidudine legat de capacitatea Spaniei, a patra economie din zona euro, de a evita o criză de genul celor din Grecia, Irlanda şi Portugalia, care au solicitat sprijin financiar extern de la UE şi FMI.

Trezoreria Spaniei a emis obligaţiuni de 3,4 miliarde euro cu maturitatea în 2021 şi 2024, la limita superioară a intervalului ţintit, de 2,5 miliarde euro - 3,5 miliarde euro. Randamentul plătit de statul spaniol a crescut însă cu 0,31 puncte procentuale decât în luna martie pentru titlurile cu scadenţa la zece ani.

Randamentul mediu al obligaţiunilor cu maturitatea la zece ani a crescut la 5,472%, de la 5,162%.

Titlurile scadente în 2024 au atras 885 milioane euro la un randament de 5,667%. Spania nu a mai vândut astfel de obligaţiuni din 2009.

Măsurile de austeritate şi reformele structurale adoptate de autorităţile de la Madrid au convins pieţele că Spania nu este într-o situaţie similară cu Irlanda, Grecia şi Portugalia, însă incertitudinile persistă.

Economiştii consideră că Spania este departe de a reveni pe un trend de creştere economică sustenabilă. Şomajul este apropiat de 20%, dublu faţă de media UE, iar sectorul financiar încearcă încă să se redreseze după prăbuşirea pieţei imobiliare cu trei ani în urmă.

Totuşi, Spania se bucură de un raport relativ scăzut al datoriei publice la PIB, estimat de FMI la 64% pentru finele acestui an, cu 20 puncte procentuale sub media zonei euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici