- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Spania a preluat Bankia, a patra mare bancă a ţării
Spania a preluat Bankia, a patra mare instituţie de credit a ţării, încercând să risipească temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar, la patru ani după ce sectorul a fost puternic lovit de prăbuşirea pieţei imobiliare.
Spania a preluat Bankia, a patra mare bancă a ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Statul va prelua o participaţie indirectă de 45% la Bankia în urma preluării controlului asupra companiei-mamă a băncii, BFA, prin conversia unui împrumut de 4,5 miliarde de euro acordat anterior, a anunţat banca centrală.
Ministerul Economiei s-a angajat să facă tot posibilul pentru a stabiliza Bankia, care are o expunere de peste 30 de miliarde de euro pe credite acordate constructorilor, precum şi faţă de active imobiliare preluate de la datornici.
Potrivit aşteptărilor, statul va asigura Bankia fonduri suplimentare de până la zece miliarde de euro. Unii analişti consideră că instituţia de credit ar putea avea nevoie de mai mulţi bani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Dacă solvenţa Spaniei va fi pusă sub semnul întrebării de costurile prea ridicate ale unei salvări a sectorului bancar şi ţara va avea nevoie de ajutor financiar, supravieţuirea zonei euro ar putea fi pusă sub semnul întrebării, notează Reuters.
De la începutul crizei financiare, Spania a intervenit pentru salvarea a şapte bănci mici, însă Bankia este de departe cea mai mare de până acum şi vine în urma unor alte planuri de reformă a sectorului.
Acestea includ transferul unor active toxice de la unele bănci şi impunerea unor rezerve suplimentare de 35 de miliarde de euro pentru creditele acordate constructorilor, peste provizioanele de 54 miliarde de euro formate deja de bănci.
Randamentul obligaţiunilor Spaniei a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lunii noiembrie, până la 6,07%, aproape de niveluri considerate nesustenabile pe termen lung.
Băncile din Spania au expunere de 300 de miliarde de euro faţă de sectorul financiar, incluzând proprietăţi preluate de la datornici. Valoarea expunerii este echivalentă cu 30% din PIB.
Analiştii estimează că datoria publică a Spaniei ar rămâne sub 100% din PIB, în linie cu cele ale Franţei şi Germaniei, chiar dacă statul ar injecta în sectorul bancar în totalitate fondurile, estimate la 40-50 de miliarde de euro, de care băncile au nevoie pentru a se proteja împotriva unor eventuale pierderi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO