- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Standard & Poor's a retrogradat ratingul Italiei. Analişti: Este un semnal de alarmă pentru economia globală
Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treaptă ratingurile nesolicitate atribuite Italiei, la A/A-1, cu perspectivă negativă, din cauza deteriorării perspectivelor economice şi incertitudinii politice, decizia luând prin surprindere pieţele.
Standard & Poor's a retrogradat ratingul Italiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Agenţia a plasat Italia, a treia economie din zona euro, sub evaluare pentru retrogradare în luna mai, avertizând atunci că perspectiva de creştere economică se înrăutăţeşte, iar guvernul Berlusconi are şanse mici să răstoarne acest trend, din cauza divergenţelor din interior.
Guvernul italian a trecut săptămâna trecută prin Parlament un program de austeritate de 60 miliarde euro, având ca scop echilibrarea bugetului până în 2013.
Datoria publică a Italiei este de 1.900 miliarde euro, reprezentând circa 120% din Produsul Intern Brut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
Judecătorii din Franţa dau verdicte în procesul istoric de viol al lui Gisèle Pelicot
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
Criza datoriilor de stat din zona euro exercită presiuni tot mai puternice pe guvernul de la Roma pentru reducerea datoriei şi a deficitului bugetar.
Încrederea investitorilor în capacitatea guvernului Berlusconi de a evita criza nu a fost întărită de pachetul de creşteri ale taxelor şi reduceri de cheltuieli aprobat săptămâna trecută. Măsurile au fost convenite pe fondul unor tensiuni politice puternice, îndelungate, iar analiştii consideră că programul nu va ajuta semnificativ problema stagnării economice.
"Considerăm că activitatea economică redusă a Italiei face ca ţintele fiscale revizuite ale guvernului să fie greu de atins. În plus, ceea ce noi considerăm a fi un răspuns tentativ la presiunile recente din pieţe sugerează perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei", se arată într-un comunicat transmis marţi de S&P.
Agenţia a adăugat că reducerea deficitului bugetar ar putea fi dificilă sau imposibilă, deoarece guvernul se bazează în mare măsură pe creşterea veniturilor într-o ţară unde taxele sunt deja ridicate, iar perspectivele de creştere vor continua să slăbească.
De asemenea, dobânzile de pe piaţa financiară italiană urmează să crească, estimează S&P.
Surse oficiale italiene au declarat luni că guvernul se pregăteşte să-şi reducă prognoza de creştere economică la 0,7% pentru acest an, de la 1,1%, şi pe cea pentru 2012 la "maximum 1%".
Analiştii avertizează că reducerea ratingului Italiei reprezintă un semnal de alarmă pentru economia globală şi necesită o reacţie urgentă.
Decizia S&P a spulberat optimismul uşor declanşat peste noapte de ştirile că Grecia este aproape de un acord pentru a continua să primească fonduri de la UE şi FMI şi că Brazilia este dispusă să ajute Europa cu 10 miliarde de dolari, prin intermediul Fondului Monetar Internaţional.
Coborârea ratingului precedă o şedinţă prelungită de politică monetară a Federal Reserve, care va începe marţi, şi reuniunile G20 şi FMI/Banca Mondială din această săptămână.
Moneda euro s-a depreciat cu 0,5% faţă de dolar după anunţul S&P, iar analiştii anticipează noi scăderi.
Măsura anunţată de S&P nu a surprins pieţele, deoarece investitorii se aşteptau la retrogradarea ratingului Italiei de către Moody's.
Moody's a anunţat săptămâna trecută va decide într-o lună dacă reduce ratingul Italiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO