- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.02.2016, 12:38)
- Roxana Rosu , Claudia Medrega
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Steven van Groningen: Am majorat avansul din cauza legii dării în plată. Putem renunţa şi la Prima Casă
Decizia Raiffeisen Bank de a majora avansul la credite imobiliare a fost luată din cauza impactului estimat al aplicării legii dării în plată asupra riscului băncii, iar dacă lucrurile nu se clarifică, banca renunţă şi la "Prima Casă", a declarat preşedintele băncii, Steven van Groningen, scrie ZF.
Urmărește
3527 afișări
Raiffeisen Bank: Am majorat avansul din cauza legii dării în plată. Putem renunţa şi la Prima Casă
Raiffeisen, un jucător de top cinci din sistemul bancar, a luat săptămâna trecută o decizie surprinzătoare, hotărând să majoreze avansul cerut clienţilor la creditele imobiliare chiar înainte de reluarea discuţiilor în Parlament privind legea dării în plată. Banca a decis să urce avansul pentru creditele imobiliare standard în lei la 35%, iar pentru finanţările în euro la 40%. Conform reglementărilor BNR, avansul minim pentru creditele imobiliare în lei este de 15%, iar pentru euro de 25%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
"Dacă legea se aprobă, se schimbă ceva esenţial, pentru că cel care ia creditul nu mai răspunde în faţa băncii cu averea lui, nu mai dau practic credit la o persoană, ci eu, ca bancă, finanţez un activ şi trebuie să calculez cum poate evolua valoarea acestui activ în 10-15 ani. De aceea cer avans mai mare. E ca la leasing financiar. Avansul nu mai depinde de bonitatea clientului, ci de fluctuaţia valorii activului", a afirmat van Groningen.
Şeful Raiffeisen a criticat dur proiectul legii dării în plată, spunând că schimbă radical regulile ce guvernează sistemul bancar şi că situaţia este cu atât mai gravă cu cât se discută aplicarea lui retroactivă, la împrumuturi deja în derulare.
În plus, în forma actuală, legea nu clarifică situaţia programului "Prima Casă" şi dacă garanţia acordată de stat se va menţine, în caz contrar ridicându-se întrebări legate de constituţionalitatea acestui act legislativ.
Citeşte şi: Reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată. Iniţiatorul acuză băncile de tergiversare
Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, este convins că măsura de majorare a avansului, decisă de banca românească cu capital austriac, va fi luată şi de celelalte instituţii de credit în cazul adoptării legii dării în plată, iar efectul va fi limitarea accesului la finanţare al populaţiei, în condiţiile în care românii deja sunt la jumătatea mediei europene în privinţa numărului de metri pătraţi de locuinţă per cetăţean şi mulţi tineri nu au o locuinţă proprie.
Raiffeisen, un jucător din top cinci, a decis săptămâna trecută să majoreze avansul cerut clienţilor pentru creditele imobiliare standard în lei de la 35%, iar pentru finanţările în euro la 40%. Conform reglementărilor BNR, avansul minim pentru creditele imobiliare în lei este de 15%, iar pentru euro de 25%.
Preşedintele Raiffeisen a criticat dur proiectul legii dării în plată, spunând că el schimbă radical regulile care guvernează sistemul bancar şi că situaţia este cu atât mai gravă cu cât se discută aplicarea lui retroactivă, la împrumuturi deja în derulare. În plus, în forma actuală, legea nu clarifică situaţia programului „Prima casă“ şi dacă garanţia acordată de stat se va menţine, în caz contrar ridicându-se întrebări legate de constituţionalitatea acestui act legislativ.
"Nu putem aplica un principiu retroactiv, la sute de mii de credite. E în conflict cu orice principiu de predictabilitate. Nicăieri nu se aplică o lege retroactiv la contracte deja în vigoare. Dacă cineva ia un credit, cumpără ceva şi valoarea bunului scade, acesta este un risc asumat de client. Riscul meu, ca bancă, este că el nu poate da banii înapoi. Fiecare îşi gestionează propriul risc", a declarat la ZF Live Steven van Groningen.
În ceea ce priveşte "Prima Casă", Raiffeisen Bank a decis deocamdată să rămână activă, dar speră ca în curând să se clarifice dacă legea dării în plată se aplică şi la creditele din acest program sau nu.
"E aproape de neimaginat că legislatorul nu a clarificat care e poziţia programului Prima casă. Dispare umbrela statului, garanţia de stat? Atunci nu mai e nicio deosebire între «Prima casă» şi alt credit. Nu mai are niciun rost acest program. Oricine poate aduce cheile casei la bancă. Ce fel de stat retrage retroactiv garanţia? şi atunci orice investitor îşi va pune întrebarea dacă vrea să fie aici sau nu", a afirmat van Groningen.
Practic, dacă legea dării în plată se va aplica şi la creditele din "Prima casă", gravitatea situaţiei creşte exponenţial, adaugă preşedintele băncii.
Deocamdată, parlamentarii au modificat textul legii pentru a nu include şi dezvoltatorii imobiliari care ar putea încerca să scape de plata ratelor la credite predând băncilor zeci de apartamente.
"Cazurile sociale sunt folosite ca pretext ca să apară legea şi să fie aplicată retroactiv. Dar nimeni nu a făcut o analiză, câte sunt, ce e un caz social, ce face o bancă când are un caz social? Nu s-a discutat nimic clar până acum", a spus şeful Raiffeisen.
Citeşte şi: Mugur Isărescu: Legea dării în plată trebuie să-i protejeze pe cei cu credite de locuinţe, nu alte persoane
El a subliniat că în cazurile sociale reale, la persoanele care au fost restructurate, au o boală, intervine un deces, băncile găsesc deja soluţii, fără să fie nevoie de o lege.
"Dar cei care au două - trei case, terenuri, mai multe apartamente sunt un caz social? Cineva care şi-a luat o vilă în loc de apartament şi nu mai poate plăti e caz social? Nu cred", a afirmat el.
Bancherul adaugă că un client care a luat de la bancă o sumă mare de bani are o rată pe care nu o mai poate plăti, iar valoarea casei a scăzut şi-a asumat riscul când a făcut creditul.
"Cineva care nu mai poate plăti pentru că a fost restructurat la locul de muncă, e bolnav, are probleme în familie, acela este un caz social", potrivit preşedintelui Raiffeisen.
Raiffeisen Bank are un portofoliu de circa 300.000 de credite imobiliare, cu o rată de neperformante de 7%, jumătate din media pieţei de aproximativ 12%. Ponderea redusă a NPL-urilor se datorează politicii prudente pe care a adoptat-o banca în anii anteriori, strategie pe care susţine că o va aplica şi în continuare. Aşa se explică şi decizia de a majora avansul deşi legea dării în plată este încă în dezbatere în Parlament.
"Dacă dau un credit pe 25 de ani, trebuie să ştiu pe ce lege mă pot baza. Dacă legea trece, eu am finanţat doar un activ şi riscul meu este ca valoarea lui să fluctueze în timp. Datoria mea e să mă asigur că pot da banii înapoi deponenţilor", a spus el.
Groningen spune că banca trebuie să fie mereu capabilă să plătească depozitele clienţilor şi nu le poate da acestora la schimb apartamente. În schimb, dacă peste două - trei luni situaţia legii se va clarifica, banca va modifica şi politica de creditare.
"Este vorba de risk management, de aceea am dat decizia acum. Prefer să pierdem 2-3 luni din vânzări, decât să am un risc mare mai târziu.în 2008, riscul asumat de sistemul bancar a fost prea mare şi acum suportăm consecinţele. Unii au plătit mai mult, alţii mai puţin", potrivit acestuia.
România arată foarte bine din punct de vedere macroeconomic, dar atingerea unor indicatori nu este suficientă pentru a avea creştere economică susţinută, care să-i permită să ajungă pe locul 10 în Europa, aşa cum ar trebui, consideră şeful Raiffeisen Bank.
În opinia lui, România are nevoie de un cadrul legislativ predictibil şi stabil, inclusiv pe legislaţia muncii, dar şi de investiţii în infrastructură şi proiecte care să creeze locuri de muncă. Deşi consumul este în urcare şi susţine economia, el nu este suficient pentru a asigura o creştere mai mare a PIB.
"E nevoie de locuri de muncă cu valoare adăugată mai mare, soluţii pentru zone mai sărace, unde sunt dezechilibre. Companiile încă nu vin la bancă să ia credite de investiţii. Cifrele macro nu se văd încă la nivel micro. Şi investiţiile străine au scăzut. Nu vedem investiţii noi, mari, care să facă locuri de muncă pe termen lung", consideră van Groningen.
Un alt domeniu sensibil este piaţa de capital, afectată de incertitudinile de pe plan global. Este un sector în care România ar putea da un exemplu pozitiv, reţinându-se de la a anunţa decizii care cresc incertitudinea pe plan local.
Astfel, România ar putea arăta că este diferită de Ungaria, Polonia, Ucraina sau Grecia, ţări care au trimis semnale neclare investitorilor în ultima perioadă, şi să devină un hub regional.
"Acum am început să primim de afară întrebări de genul “A, şi în România începeţi cu măsuri populiste şi aplicaţi legi retroactiv?", a mai spus Steven van Groningen.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina