Stolojan: Băncile nu se vor retrage din România. E o piaţă foarte bună, au făcut ce-au vrut aici

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan susţine, într-un interviu la RFI, că băncile străine nu se vor retrage din România, pentru că aici este o piaţă "foarte bună", în care "au făcut ce-au vrut".

Urmărește
460 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Băncile nu se vor retrage din România. E o piaţă foarte bună, au făcut ce-au vrut aici

Theodor Stolojan (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Întrebat dacă este de părere că se vor retrage unele bănci din România, Stolojan a răspuns:

"Nu, categoric nu, pentru că România este o piaţă foarte bună pentru bănci! Au făcut ce-au vrut aici. Amintiţi-vă că la începutul anului 1990 nici un român nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai mulţi aveau un cont de economii la CEC. Deci, băncile au intrat pe o piaţă complet virgină din punct de vedere al serviciilor bancare şi au practicat în România fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi îndrăznit să le practice în ţările de unde au provenit băncile respective. Au făcut într-adevăr profituri foarte bune în România. Nu vor pleca de aici, pentru că România oferă în continuare oportunităţi bune de afaceri".

Stolojan este de acord cu argumentul Germaniei privind euroobligaţiunile

"Eu sunt de acord cu argumentul Germaniei. Nu este normal ca pentru o ţară sau două ţări care nu au dorit să respecte o disciplină în gestiunea finanţelor publice, a bugetelor naţionale, să te apuci să construieşti o întreagă arhitectură dintr-aceasta instituţională la nivelul UE, pentru a face ce? Pentru a disciplina o ţară sau alta. Au existat reguli, era Pactul de Stabilitate şi Creştere Economică, încălcat în mod sistematic, din păcate şi cu acceptul Germaniei şi al Franţei", a spus Theodor Stolojan la RFI.

El a adăugat că, în acelaşi timp, există un interes enorm şi o presiune enormă din pieţele financiare şi din partea investitorilor, inclusiv a celor speculativi, pentru a crea acest gen de eurobonduri, garantate de toate statele din zona euro, pentru că "indiferent cât eşti de investitor speculativ, tot ai nevoie din când în când să-ţi parchezi banii disponibili pe care-i ai, într-o hârtie de valoare, care are risc zero".

"De fapt, asta se doreşte, să creăm pe piaţă nişte hârtii de valoare, pe care cumpărându-le, să dormim liniştiţi, că riscul e zero. Ei, acest lucru Germania nu-l vrea şi le spune foarte clar investitorilor financiari că trebuie să evalueze riscul pe care-l prezintă fiecare investiţie, fiecare stat membru din zona euro. De fapt, dacă vă uitaţi, pieţele financiare au întrerupt unul din avantajele esenţiale ale zonei euro, şi anume că, timp de zece ani, fiecare stat membru din zona euro care se împrumuta pe piaţă beneficia de dobânzi la nivelul celei mai credibile ţări, Germania. Odată cu criza, pieţele financiare sunt acum obligate să judece fiecare stat din zona euro în funcţie de situaţia lui concretă din punct de vedere economic, al gestionării finanţelor publice. De aceea, Italia plăteşte astăzi dobânzi de peste 7%, la fel Grecia şi orice stat membru care nu înţelege să respecte disciplina bugetară", a mai spus Stolojan.

În opinia sa, Banca Centrală Europeană "deja intervine foarte mult", întrucât cumpără pe piaţa secundară obligaţiuni emise de statele membre cu dificultăţi financiare şi astfel menţine un anumit nivel acceptabil al dobânzilor. "Când România se împrumută cu 7%, nu-i nici o problemă, e ţară încă în curs de dezvoltare. Când Italia se împrumută cu 7%, e o tragedie naţională, e o tragedie europeană!", a spus Stolojan.

Banca centrală a Austriei a prezentat, luni, un set de măsuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste şi Raiffeisen Bank International, care prevăd ca în Europa de Est creşterea creditării asigurate de subsidiarele celor trei bănci să fie condiţionată de dezvoltarea unei refinanţări locale sustenabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici