Studiu Coface: Primele 3 sectoare ca insolvenţe au avut o pondere de 50%-54% în total, în ultimii 5 ani

Analizând evoluţia cazurilor de insolvenţă pe rol în ultimii 5 ani, se observă o tendinţă de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele 3, respectiv 5 sectoare, arată un studiu al Coface România privind insolvenţele din primul semestru al acestui an.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Studiu Coface: Primele 3 sectoare ca insolvenţe au avut o pondere de 50%-54% în total, în ultimii 5 ani

Studiu Coface: Primele 3 sectoare ca insolvenţe au avut o pondere de 50%-54% în total, în ultimii 5 ani

„Ponderea primelor 3 sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare de insolvenţă pe rol a variat în ultimii 5 ani între 50% şi 54%, iar pentru primele 5 sectoare între 65% şi 70%. Aceste ponderi nu sunt întâmplătoare şi sunt determinate de factorii structurali, precum distribuţia sectorială a tuturor firmelor active la nivel naţional. Primele 5 sectoare care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvenţelor acoperă o pondere similară şi din punctul de vedere al firmelor totale active”, detaliază autorii studiului.

Cele mai multe insolvenţe deschise în primul semestru al anului curent au fost înregistrate în sectorul comerţului cu amănuntul (674), urmat de construcţii (663) şi comerţul cu ridicata şi distribuţie (624). „Aceste sectoare înregistrează şi cel mai ridicat număr de companii active, deci volumul semnificativ al firmelor insolvenţe este alimentat de factori structurali”, se explică în studiul Coface. Acestea au fost urmate de sectoarele: hoteluri şi restaurante (366), alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor (339), transporturi (325), după care se află agricultura, fabricarea produselor textile şi a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte (câte 159).

Raportate la 1.000 de companii active din fiecare sector, primele sectoare care înregistrează cel mai mare număr de insolvenţe sunt producţia şi furnizarea energiei electrice şi termice (31), fabricarea produselor textile (30) şi industria extractivă (26).

„În majoritatea studiilor realizate de Coface privind evoluţia insolvenţelor, primele 10 sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă au rămas cu precădere neschimbate, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul topului, dar cu variaţii de una, maximum două poziţii”, se mai subliniază în studiul Coface România.

Numărul procedurilor noi de insolvenţă deschise a scăzut cu 5%, în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 4.199. Companiile insolvente în primul semestru al acestui an au cauzat creditorilor (instituţiilor de credit, furnizorilor etc.) pierderi totale de aproape 5 miliarde de lei, în creştere cu 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Coface România.

De asemenea, numărul locurilor de muncă înregistrate de firmele insolvente în primul semestru 2018 este în creştere cu 35%, cumulând aproape 26.000 de salariaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici