- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.06.2014, 23:00)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sumele impuse firmelor care contestă licitaţii publice şi pierd în instanţă au fost ridicate
Plafoanele aferente sumelor reţinute de stat din garanţia impusă firmelor care contestă rezultatul unei licitaţii de achiziţie publică au fost ridicate, iar obligaţia acestei plăţi în cazul contestaţiei va fi introdusă şi în documentaţia de atribuire a contractului, redactată înainte de licitaţiei.
Urmărește
386 afișări
Sumele impuse firmelor care contestă licitaţii publice şi pierd în instanţă au fost ridicate (Imagine: Shutterstock)
Modificările au fost decise în şedinţa de sâmbătă a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă.
Premierul Victor Ponta a precizat că modificările sunt introduse după consultarea Comisiei Europene.
"Acoperim şi zona de documentaţie a atribuirii, unde cei care contestau nu aveau nicio obligaţie financiară", a precizat şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Premierul Ponta a arătat că noile plafoane îi vor obliga pe cei care contestă absolut orice licitaţie să se gândească de două ori înainte de a începe un asemenea demers.
Şeful Guvenului a criticat de mai multe ori, de la preluarea mandatului, faptul că proiecte de investiţii publice sunt blocate deoarece firmele contestă rezultatul licitaţiei, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), blocând astfel derularea contractului.
Blocarea licitaţiilor prin contestaţii a fost invocată şi de fostul Guvern, care reclama că anumite firme au devenit "un fel de piraţi ai licitaţiilor" şi sunt specializate în contestaţii, având departamente de formulare a contestaţiilor mai mari decât cele de proiectare.
Legislaţia actuală stabileşte că, în măsura în care CNSC respinge pe fond contestaţia, autoritatea contractantă va reţine contestatorului o anumită sumă din garanţia de participare în raport cu valoarea estimată a contractului, respectiv până la 420.000 lei inclusiv - 1% din această valoare, între 420.001 lei şi 4.200.000 lei inclusiv - 4.200 lei + 0,1% din ceea ce depăşeşte 420.001 lei, între 4.200.001 lei şi 42.000.000 lei inclusiv - 7.980 lei + 0,01% din ceea ce depăşeşte 4.200.001 lei, între 42.000.001 lei şi 420.000.000 lei inclusiv - 11.760 lei + 0,001% din ceea ce depăşeşte 42.000.001 lei, între 420.000.001 lei şi 4.200.000.000 lei inclusiv - 15.540 lei + 0,0001% din ceea ce depăşeşte 420.000.001 lei, peste 4.200.000.001 lei - 19.320 lei + 0,00001% din ceea ce depăşeşte 4.200.000.001 lei.
Suma este reţinută şi în cazul în care contestatorul renunţă la contestaţie, cu excepţia cazului în care s-a renunţat la contestaţie ca urmare a adoptării de către autoritatea contractantă a măsurilor de remediere necesare.
În măsura în care instanţa competentă admite plângerea formulată împotriva deciziei Consiliului de respingere a contestaţiei, autoritatea contractantă are obligaţia de a returna contestatorului suma reţinută, în cel mult 5 zile de la data pronunţării deciziei instanţei de judecată.
În măsura în care instanţa competentă admite însă plângerea formulată împotriva deciziei Consiliului prin care a fost admisă plângerea, respingând pe fond contestaţia, autoritatea contractantă va reţine suma.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe