Surse: Traderii de petrol vor reduce achiziţiile de petrol rusesc începând cu 15 mai

Marile case de comerţ globale plănuiesc să reducă achiziţiile de ţiţei şi combustibil de la companiile petroliere controlate de stat din Rusia începând cu 15 mai, au declarat surse anonime pentru Reuters, pentru a evita să fie afectate de sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, scrie Reuters.

Urmărește
476 afișări
Imaginea articolului Surse: Traderii de petrol vor reduce achiziţiile de petrol rusesc începând cu 15 mai

Surse: Traderii de petrol vor reduce achiziţiile de petrol rusesc începând cu 15 mai

UE nu a impus o interdicţie asupra importurilor de petrol rusesc ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, pentru că unele ţări, cum ar fi Germania, sunt puternic dependente de petrolul rusesc şi nu dispun de infrastructura necesară pentru alternative.

Companiile comerciale reduc însă achiziţiile de la grupul energetic rus Rosneft, deoarece încearcă să se conformeze prevederilor din sancţiunile în vigoare ale UE, menite să limiteze accesul Rusiei la sistemul financiar internaţional, au declarat sursele.

Formularea sancţiunilor UE exceptează achiziţiile de petrol de la Rosneft sau Gazpromneft, care sunt enumerate în legislaţie, considerate ca fiind "strict necesare" pentru a asigura securitatea energetică a Europei.

Traderii se luptă cu ceea ce înseamnă "strict necesar", au spus sursele. Acesta poate acoperi o rafinărie de petrol care primeşte petrol rusesc printr-o conductă, dar nu poate acoperi cumpărarea şi vânzarea de petrol rusesc prin intermediari. Aceştia reduc achiziţiile pentru a se asigura că se conformează până la 15 mai, când intră în vigoare restricţiile UE.

Includerea companiei ruse de infrastructură de stat Transneft, care deţine porturile şi conductele cheie, va adăuga un nivel suplimentar de complexitate pentru orice vânzări viitoare.

Trafigura, unul dintre principalii cumpărători de petrol din Rusia, a declarat pentru Reuters că "va respecta în totalitate toate sancţiunile aplicabile. Anticipăm că volumele noastre tranzacţionate vor fi reduse începând cu 15 mai".

Vitol, un alt mare cumpărător, a refuzat să comenteze cu privire la termenul limită de 15 mai. Vitol a declarat anterior că volumele tranzacţionate de petrol rusesc "se vor diminua semnificativ în al doilea trimestru, pe măsură ce obligaţiile contractuale la termen actuale vor scădea" şi că va înceta să tranzacţioneze petrol rusesc până la sfârşitul anului 2022.

Războiul şi sancţiunile impuse Rusiei au determinat deja mulţi cumpărători occidentali de ţiţei rusesc, cum ar fi Shell, să oprească noile achiziţii spot.

Rafinăriile din Europa sunt din ce în ce mai reticente în a procesa ţiţei rusesc. Acest lucru a perturbat deja exporturile ruseşti, deşi achiziţiile efectuate de India şi Turcia au compensat o parte din pierdere. Vânzările către China continuă, de asemenea, fără scăderi.

Volumele Rosneft şi Gazpromneft au reprezentat 29 de milioane de barili, adică aproape 1 milion de barili pe zi (bpd) în aprilie, ceea ce reprezintă peste 40% din totalul exporturilor de ţiţei Ural din porturile vestice ale Rusiei în aprilie.

Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat miercuri că oferta de petrol din Rusia ar putea scădea cu 3 milioane de bpd faţă de luna mai.

Rosneft a refuzat să comenteze. Gazpromneft nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters. Alţi cumpărători de petrol rusesc, Gunvor şi Glencore, au refuzat să comenteze impactul termenului limită.

Firmele de tranzacţionare a energiei se confruntă cu riscuri de conformitate şi de reputaţie din cauza actualei serii de sancţiuni occidentale. Ele trebuie să examineze cu atenţie ce entităţi pot plăti, precum şi naţionalitatea angajaţilor acestora. De asemenea, lipsa unei interdicţii speciale complică încheierea contractelor existente.

"Toate companiile se întâlnesc cu avocaţii lor pentru a-şi da seama ce pot şi ce nu pot face", a declarat o sursă comercială de rang înalt. "Nu este clar ce înseamnă pentru întregul lanţ de aprovizionare, pentru transportatori, asigurători". "Acolo unde există incertitudine, companiile vor face un pas înapoi. Fluxurile de petrol rusesc vor fi mult reduse în viitor."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
petrol,
rusia,
achiziţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici