- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tănăsescu: Economia României are un potenţial de creştere de 5-6% anual
Economia României are un potenţial de creştere de 5-6% anual, nivel pe care îl va atinge în 2012, a declarat joi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, care estimează pentru acest an un avans al PIB între 1,3-1,5%.
Tănăsescu: Economia României are un potenţial de creştere de 5-6% anual, pe care îl va atinge în 2012 (Imagine: Mediafax Foto)
"Sunt optimist, dar depinde de noi cum vom recupera ce am pierdut în ultimul an şi cât de repede vom reuşi să atingem potenţialul de 5-6% creştere economică pe care România îl are. Previzionez pentru acest an o creştere economică de 1,3-1,5%, o accelerare în 2011, urmând ca în 2012 să ajungem la potenţialul pe care îl are România de 5-6%", a spus Tănăsescu, la un seminar pe teme economice.
El a arătat că România nu va mai avea creşteri mari ale economiei ca în anii de dinainte de 2009, dar este necesar ca aceste avansuri să fie durabile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Fiecare creştere trebuie să fie ca o cărămidă. Principala lecţie pe care ar trebui să o învăţăm din criză este să fim disciplinaţi, iar când avem o reuşită, să o păstrăm, nu să o evaporăm pe lucruri care nu au ce căuta într-o economie de piaţă", a adăugat Tănăsescu.
Reprezentantul României la FMI a mai arătat că în acest an creşterea economică va fi timidă, semnele revenirii fiind date de evoluţia exporturilor şi creşterea producţiei industriale.
"Segmentele care conduc la această idee sunt legate de exporturi, care au început să funcţioneze, creşterea producţiei industriale, de oţel. Sunt semne încurajatoare. În acelaşi timp, riscurile există şi sunt legate de disciplina şi de viteza de reformare. Tonul dat de stat dacă nu va fi ferm va crea confuzie în rândul investitorilor", a mai spus Tănăsescu.
Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, susţine că e greu de prevăzut care va fi ritmul creşterii economice, din cauza incertitudinii de pe piaţă.
"Un lucru este cert, vom avea o creştere pozitivă, dar redusă, că va fi 0,5% sau 2% este foarte probabil. E greu să prevezi, pentru că sunt încă multe incertitudini", a explicat Dumitru.
El a arătat că avansul economiei se va baza pe industrie, care a început să performeze în ultimele luni.
"Şi-a revenit industria auto, şi-a mai revenit şi sectorul textilelor, cel metalurgiei. Nu este o creştere mare, dar au o evoluţie bună", a adăugat reprezentantul Raiffeisen Bank.
În opinia sa, datele macroeconomice arată că toată căderea industriei prelucratoare aproape că s-a recuperat.
"Acest lucru se datorează cererii externe care s-a resuscitat, cererea internă încă nu şi-a revenit pentru că nu există procesul de ajustare a veniturilor", a mai spus Dumitru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36