Ţările din UE i-au vândut Greciei armament de 1 miliard de euro în timp ce negociau salvarea acesteia de la faliment. Care sunt principalii beneficiari ai tranzacţiei

Ţările din Uniunea Europeană au vândut Greciei armament în valoare de peste un miliard de euro în perioada în care negociau primul acord de bailout, în 2010, iar principalii beneficiari ai banilor sunt Franţa, Germania şi Olanda, statele care acum îi cer Europei să se vindece de criza datoriilor prin austeritate, relatează EU Observer.

Urmărește
635 afișări
Imaginea articolului Ţările din UE i-au vândut Greciei armament de 1 miliard de euro în timp ce negociau salvarea acesteia de la faliment. Care sunt principalii beneficiari ai tranzacţiei

Ţările din UE i-au vândut Greciei armament de 1 miliard de euro în timp ce negociau salvarea acesteia de la faliment. Care sunt principalii beneficiari ai tranzacţiei (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Franţa a fost de departe cel mai mare beneficiar al vânzării de armament, încasând dintr-o afacere cu avioane de luptă 794 milioane de euro, conform datelor publicate recent de Consiliul European. Franţa a vândut, de asemenea, rachete în valoare de 58 milioane de euro şi echipament electronic folosit pentru protejarea aeronavelor şi localizarea ţintelor.

Germania şi Olanda au vândut împreună aparatură electronică şi vehicule de teren de 90 de milioane de euro, Italia i-a furnizat Greciei puşti şi componente pentru aeronave de 52 milioane de euro, iar Spania a vândut statului grec produse chimice folosite în domeniul militar.

Grecia încearcă în prezent să reducă pe cât de mult posibil cheltuielile bugetare, dar rămâne totuşi unul dintre statele din regiune care utilizează cei mai mulţi bani pentru achiziţia de arme din cauza ameninţării pe care o percepe din partea Turciei.

Ministrul adjunct grec al apărării din perioada achiziţiilor de armament Panos Beglitis a declarat pentru Thomson Reuters în 2010 că ţărie din UE nu au făcut presiuni asupra guvernului de la Atena să cumpere arme pentru a primi în schimb ajutorul financiar. Dar un consilier al liderului grec din acea perioadă George Papandreu, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru agenţia de ştiri: "Nimeni nu spune «Dacă nu cumpăraţi navele noastre de război, nu vă dăm bailout-ul». Însă logica ne-a spus că ne-ar fi sprijinit mai mult dacă făceam acest lucru".

Citeşte mai multe despre cum i-au vândut ţările din UE Greciei armament de 1 miliard de euro pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici