„Temperatura“ economiei. „Harta termică“ a ciclurilor economice din România include trei perioade de declin în ultimii 14 ani. Revenirea este fragilă

Harta termică a ciclurilor eco­nomice din România in­clude trei perioade de declin în ultimii 14 ani, în care ma­joritatea indicatorilor eco­nomici au înregistrat scăderi semnificative, iar analiza evoluţiilor istorice indică faptul că economia înregistrează o uşoară re­venire, marcată încă de elemente de fragilitate, potrivit unui studiu publicat de BNR.

Urmărește
431 afișări
Imaginea articolului „Temperatura“ economiei. „Harta termică“ a ciclurilor economice din România include trei perioade de declin în ultimii 14 ani. Revenirea este fragilă

„Temperatura“ economiei. „Harta termică“ a ciclurilor economice din România include trei perioade de declin în ultimii 14 ani. Revenirea este fragilă (Imagine: Shutterstock)

Dacă pentru perioada crizei financiare internaţionale declinul a fost generalizat, pentru celelalte două perioade semnalele date de cifrele analizate sunt mixte, scăderea afectând doar anumite ramuri ale activităţii economice, se arată în studiul „Identificarea ciclurilor de afaceri şi proprietăţile acestora“ realizat de Veaceslav Grigoraş şi Irina Stanciu.

Din 2000 încoace, România a traversat o perioadă bună de opt ani de creştere economică neîntreruptă şi nimeni nu-şi imagina ce avea să urmeze. Economia s-a oprit brusc în 2009, odată cu propagarea mondială a crizei financiare.

Cei doi ani de criză gravă, 2009 şi 2010, care au avut ca rezultat o cădere cumulată a economiei de 7,7%, au spulberat speranţele. Ulterior, economia a revenit pe creştere. Însă, PIB-ul real nu a reuşit să revină până acum la nivelul anterior crizei. România speră ca abia în 2014 să atingă PIB-ul real din 2008.

Citeşte mai multe despre ciclurile evoluţiei economice a României pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici