The Economist: Băsescu a vorbit ca un protestatar "Occupy", dar temerile sale sunt justificate

Declaraţiile lui Traian Băsescu privind restricţiile impuse de autorităţile de la Viena pe politica de credit a băncilor austriece în Europa de Est "au sunat precum lamentările unui protestatar Occupy Wall Street", însă temerile preşedintelui sunt justificate, potrivit unui comentariu The Economist.

Urmărește
1120 afișări
Imaginea articolului The Economist: Băsescu a vorbit ca un protestatar "Occupy", dar temerile sale sunt justificate

Traian Basescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

Ziarul financiar scrie, într-un comentariu, despre posibilitatea retragerilor de capital de către băncile vest-europene, îndeosebi cele austriece, din regiune şi despre declaraţiile şefului statului de săptămâna trecută.

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că băncile europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.

"Vreau să cred că anunţul băncii centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor", a adăugat Traian Băsescu.

Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%, ceea ce echivalează cu posibilitatea de a finanţa cu un euro o sucursală dacă aceasta atrage 10 euro din piaţa locală.

"Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor europeni cât au condiţionat accesul României în UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009, iar azi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla, că nu vom fi puşi ţări care am venit mai târziu în UE să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme, şi nu la sugrumarea economiei româneşti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât şi mai ales economiei private", a avertizat preşedintele Băsescu la o conferinţă organizată de The Economist la Bucuresti.

Reprezentanţii băncii centrale prezenţi la conferinţă au arătat că sistemul este solid, iar riscul ca subsidiarele să dea faliment şi să necesite renaţionalizarea este "zero". Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat că, chiar dacă băncile mamă restricţioneaza fluxurile de capital, România rămâne mai atractivă decât alte ţări din regiune, notează The Economist.

Însă Europa de Est este vulnerabilă la riscuri importante propagate de criza datoriilor de stat din zona euro, scrie publicaţia, amintind de avertismentul lansat recent de economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Erik Berglof.

"Capacitatea guvernelor din Europa de Vest de a sprijini sistemul bancar ajunge evident la limită. A lăsa subsidiarele internaţionale orfane în contextul unei crize tot mai severe în ţăarile de origine ar submina încrederea în sistemele financiare din Europa emergentă", a arătat acesta.

"Acum o lună, la Bruxelles, Băsescu credea că a obţinut condiţii în care împiedică băncile să retragă capital de la subsidiare, după ce liderii UE au convenit recapitalizarea băncilor europene. Se pare însă că acordul nu a reprezentat un angajament solid. După ce Erste a raportat pierderi de 726 miliarde euro în Romania, iar Raiffeisen Bank ia în calcul retragerea din regiune, temerile preşedintelui par justificate", conchide The Economist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici