Un consorţiu format din OMV, MOL şi două companii arabe va furniza gaze pentru Nabucco

Grupurile petroliere MOL şi OMV au anunţat, duminică, înfiinţarea unui consorţiu, împreună cu două companii din Emiratele Arabe Unite (EAU), cu scopul de a furniza suficiente gaze naturale din Irak pentru demararea proiectului Nabucco.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Un consorţiu format din OMV, MOL şi două companii arabe va furniza gaze pentru Nabucco

Un consorţiu format din OMV, MOL şi două companii arabe va furniza gaze pentru Nabucco (Imagine: Mediafax Foto)

"Înţelegerea consolidează proiectul Nabucco, care are rolul de a creşte securitatea energetică a Europei", a declarat, pentru Reuters, vicepreşedintele MOL pentru explorare şi producţie, Zoltan Aldott.

Ministerul petrolului de la Bagdad a criticat, în trecut, contractele încheiate de Guvernul Regional Kurd, din nordul Irakului, cu grupurile petroliere internaţionale, considerându-le ilegale. Autorităţile din nordul Irakului au replicat, însă, că înţelegerile sunt perfect legale şi respectă constituţia Irakului.

"Suntem absolut convinşi privind legalitatea, moralitatea şi corectitudinea tehnică a investiţiei noastre în regiunea Kurdistan din Irak, care va aduce beneficii întregii ţări", a precizat Jafar, referitor la opoziţia Bagdadului la proiectele din nordul ţării.

Crescent şi Dana au încheiat un contract de exploatare cu Guvernul Regional Kurd, însă executivul de la Bagdad doreşte un acord de împărţire a producţiei.

Înţelegearea celor două companii cu partea kurdă a fost semnată în 2007 şi avea ca scop exploatarea rapidă a zăcămintelor de gaze naturale pentru acoperirea necesarului centralelor electrice din regiune.

Pe lângă câmpul gazeifer Khor Mod, cu o producţie de 90 de milioane de picioare cubice (2,5 milioane de metri cubi) pe zi, Crescent şi Dana au semnat un acord şi pentru dezvoltarea zăcământului Chemchemal, cu rezerve estimate la 3.600 miliarde picioare cubice (102 miliarde metri cubi) pe zi, circa 3% din rezervele totale de gaze ale Irakului.

Gazoductul Nabucco, la care participă Transgaz, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania), are ca scop iniţial aprovizionarea Europei cu gaze naturale din zona Mării Caspice.

Într-o primă fază capacitatea Nabucco este planificată la 1,5 miliarde de picioare cubice (42,5 milioane de metri cubi) pe zi, urmând ca din a doua etapă să urce la trei miliarde picioare cubice (85 milioane de metri cubi) pe zi.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici