UPDATE: Fondul Proprietatea a înregistrat un profit net de 14 milioane de lei în primul trimestru

(adaugă informaţii, în paragrafele 5 - 16)

Urmărește
7 afișări

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat în primul trimestru un profit net de 14 milioane lei (3,3 milioane euro), faţă de pierderi de 23 milioane lei în perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pierderile din primul trimestru al anului trecut au fost determinate de cheltuielile mari din diferenţe de curs valutar, care au cumulat 38,3 milioane lei. Spre comparaţie, în primele trei luni ale acestui an costurile din diferenţele de curs valutar au fost de 309.000 de lei.

Veniturile din primul trimestru din acest an, de 33,3 milioane lei (7,8 milioane euro), au fost cu 66% mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut, de 20 milioane lei. Pe de altă parte, cheltuielile totale au scăzut de 2,3 ori, de la 43 milioane lei la 18,5 milioane lei (4,4 milioane euro).

Peste jumătate din venituri, respectiv 17,3 milioane lei, au fost asigurate de dobânzi, un alt element important în situaţia financiară fiind anularea unui provizion de 9,7 milioane lei constituit în 2006.

Cheltuieli privind prestaţiile externe au crescut semnificativ, de la 889.000 de lei la 13,5 milioane lei, în special ca urmare a intrării în vigoare a contractului de management şi administrare a Fondului de către Franklin Templeton, care a avut loc la data de 29 septembrie.

În primul trimestru, Fondul şi-a majorat participaţiile deţinute în Alro (ALR), Azomureş şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD). Totodată, FP a achiziţionat acţiuni la Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG. La finalul lunii martie pachetul de acţiuni Raiffeisen valora 137,8 milioane lei şi cel de la Erste era de 143,1 milioane lei.

Totodată, acţiunile BRD erau evaluate la 175,6 milioane lei, iar la Alro la 195,8 milioane lei.

Cele mai importante pachete de acţiuni la companii listate erau la OMV Petrom (4,875 miliarde lei), Transgaz (478 milioane lei) şi Transelectrica (270,5 milioane lei).

Pe de altă parte, Fondul a vândut în întregime participaţiile deţinute la două firme nelistate, Marlin şi Familial Restaurant, prin licitaţii publice, la preţuri mai mari decât valoarea netă contabilă.

FP avea de plătit la CNVM un comision de 1,3 milioane lei pentru primele trei luni, valoarea fiind calculată în funcţie de active.

La finalul lunii martie, FP avea 0,25% din acţiunile Erste şi un pachet de 0,43% din titlurile Raiffeisen. Pachetul de titluri Erste era evaluat la 143,2 milioane lei (34,8 milioane euro), iar acţiunile Raiffeisen valorau 137,8 milioane lei (33,5 milioane euro).

FP a fost activ şi pe piaţa de la Bucureşti, unde a cumpărat în principal acţiuni BRD, majorându-şi participaţia de la 0,56% la 1,69%. Astfel, pachetul de la banca românească era evaluat la 31 martie la 175,6 milioane lei (42,7 milioane euro).

Totodată, în primul trimestru, Fondul şi-a majorat participaţiile deţinute la Alro (ALR), de la 9,92% la 10,02%, precum şi la Azomureş (AZO), de la 7,69% la 8,75%. FP a continuat şi în aprilie să cumpere acţiuni la Azomureş, majorându-şi pachetul la 10,23%.

Cele mai importante pachete de acţiuni la companii listate erau la OMV Petrom (4,875 miliarde lei), Transgaz (478 milioane lei) şi Transelectrica (270,5 milioane lei).

La finalul lunii aprilie, investitorii străini deţineau 31,03% din titlurile Fondului şi investitorii locali aveau 32,18%. Participaţia statului a rămas în aprilie la 36,79%, în condiţiile în care procesul de despăgubire în acţiuni FP a fost suspendat până pe 2 mai. Statul nu a transferat, însă, alte acţiuni pentru despăgubiri.

Preţul acţiunilor Fondului a crescut în şedinţa bursieră de vineri cu 1,71%, la 0,534 lei, după ce joi a atins cel mai redus nivel de la listare, respectiv de 0,525 lei. Calculată la cea mai recentă cotaţie de la bursă, capitalizarea Fondului este de 7,357 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici