Variantele pe care Guvernul Ponta le va prezenta FMI pentru a face rost de bani după ce a amânat taxa pe benzină

După o premieră în relaţia României cu FMI, când preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze memorandumul de înţelegere din cauza accizei suplimentare negociate de Guvern, Cabinetul Ponta face planul de bătaie pentru o nouă rundă de discuţii cu Fondul, programate a avea loc în a doua jumătate a lui ianuarie.

Urmărește
810 afișări
Imaginea articolului Variantele pe care Guvernul Ponta le va prezenta FMI pentru a face rost de bani după ce a amânat taxa pe benzină

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

După înţelegerea Băsescu-Ponta-Chiţoiu ca în schimbul amânării trei luni  introducerii taxei suplimentare la benzină şi motorină bugetul să fie promulgat, în acest moment, executivul are trei variante de lucru în mapa pentru FMI astfel încât scrisoarea de intenţie să ajungă în boardul instituţiei financiare internaţionale: creşterea colectării veniturilor, reducerea unor categorii de cheltuieli şi abia în ultimă instanţă pe introducerea unei noi taxe. Guvernul trebuie să convingă Fondul că măsurile vor acoperi gaura de 600 de milioane de lei, cât a fost estimată pierderea din cauza amânării introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi. De această dată, în negocieri se va implica şi preşedintele Traian Băsescu, sărit din schemă la precedenta misiune a FMI în România.

 Economii pe final de 2013

Misiunea FMI va sosi în România în jurul datei de 20 ianuarie, ocazie cu care autorităţile sunt pregătite să le prezinte reprezentanţilor instituţiei financiare trei tipuri de variante pentru compensarea pierderii de 600 de milioane de lei din cauza amânării pentru trei luni a accizei la carburanţi, potrivit unor informaţii obţinute de gândul de la surse guvernamentale.

Cele trei variante se bazează pe creşterea colectării veniturilor, reducerea unor categorii de cheltuieli şi abia în ultimă instanţă pe introducerea unei noi taxe. Şi asta pentru că autorităţile au descoperit că anul trecut s-au făcut economii la cheltuielile cu pensiile şi şomajul, iar din aceste economii se gândesc că se poate acoperi o parte din pierderea din cauza accizelor.

“Prima variantă de compensare este prin creşterea colectării de venituri, ţinând seama şi de realizările din luna decembrie. Mâine (luni n.n.) vom avea situaţia exactă a încasărilor pe luna decembrie”, ne-au precizat sursele guvernamentale.

O a doua variantă care urmează să fie prezentată în discuţiile cu oficialii FMI vizează compensarea pierderii din cauza amânării accizelor prin reducerea unor cheltuieli. Mai exact, autorităţile au sesizat că anul trecut că s-au făcut economii la capitolul de asistenţă socială, mai exact la plata indemnizaţiilor pentru şomaj, dar la plata pensiilor.

“Avem execuţia bugetară pe 2013, unele cheltuieli au fost mai mici decât cele estimate. S-au realizat economii, de exemplu, pe partea de asistenţă socială, fonduri plătite de Ministerul Muncii. Cheltuielile cu ajutoare sociale, ajutoare pentru şomaj dar şi pentru pensii au fost mai mici decât cele estimate”, au spus pentru gândul surse guvernamentale.

Nici varianta creşterii unei taxe sau a introducerii unei noi taxe noi nu este exclusă de autorităţi.

“Se poate analiza şi varianta creşterii sau introducerii unei noi taxe. Dar aceasta va fi prezentată în ultimă instanţă”, au adăugat sursele guvernamentale.

Citeşte mai multe despre variantele Guvernului pentru a face rost de bani pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici