Vechimea în muncă, recunoscută pentru psihologii cu activitate independentă

Psihologilor care îşi desfăşoară activitatea în cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile profesionale le va fi recunoscută vechimea în muncă şi în specialitate, potrivit unei legi depuse de USR şi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește
490 afișări
Imaginea articolului Vechimea în muncă, recunoscută pentru psihologii cu activitate independentă

Legea adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis le va facilita psihologilor participarea la concursurile organizate de instituţiile publice.

Legea a fost depusă de USR, ca parte a pachetului de susţinere a liber-profesioniştilor şi intră în vigoare.

Legea prevede ca perioada în care psihologul a desfăşurat activitate într-un cabinet individual, cabinet asociat sau societate civilă profesională să fie considerată vechime în muncă şi în specialitate dacă a avut venituri nete egale cu 12 salarii minime brute pe ţară şi dacă a achitat contribuţiile aferente către bugetul de stat.

„Psihologii – meserie a cărei importanţă este recunoscută din ce în ce mai mult – au de astăzi un drept pe care îl merită, acela de a le fi recunoscută vechimea. Pentru cele 23.000 de cabinete individuale şi societăţi civile profesionale de psihologie au fost impuse contribuţii, dar acestea nu erau echivalate cu recunoaşterea vechimii în cazul angajării şi, implicit, în cazul încadrării pe grila de salarizare. Legea face parte din pachetul legislativ USR de sprijinire a muncii independente, specifică pentru jumătate de milion de români contributori”, declară Oana Ţoiu, iniţiatoare a legii şi deputată USR în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.

În luna mai 2023 funcţionau, conform datelor din Registrul Unic al Psihologilor, peste 23.000 de cabinete individuale de psihologie şi societăţi civile profesionale de psihologie. De partea cealaltă, România are deficit de psihologi în spitale, şcoli şi grădiniţe. De altfel, o lege USR din 2020 care prevedea să existe mai mulţi consilieri şcolari, astfel încât unui consilier să-i fie alocaţi mai puţin elevi sau preşcolari, nu s-a putut aplica tocmai din cauza deficitului de psihologi şcolari.

„Sănătatea mintală trebuie să devină o prioritate, după ani în care a fost mai degrabă ignorată, şi pentru asta avem nevoie de profesionişti. Următorul pas este decontarea facilă şi corectă a acestor servicii. Am reuşit, în echipa USR, în Parlament, să introducem şi dreptul la şedinţe gratuite de terapie pentru mamele cu sindrom post-partum şi părinţii care au primit diagnostic de sindrom Down pentru copilul lor”, precizează Monica Berescu, deputată USR de Iaşi şi co–iniţiatoare a legii.

Din pachetul USR de susţinere a liber-profesioniştilor au mai fost adoptate până acum legile prin care este recunoscută vechimea în muncă pentru medicii de familie, medicii stomatologi, asistenţii sociali independenţi şi PFA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
psiholog,
vechime,
muncă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici