Veniturile bugetului au crescut în februarie cu 4%, dar sunt departe de ţintă. Cheltuielile au scăzut, cu sacrificarea majoră a investiţiilor

Veniturile bugetului consolidat au fost în primele două luni din an cu 1,4% mai mici decât cele din ianuarie – februarie 2016, dar o veste bună pentru buget este că ele au crescut în februarie, faţă de februarie 2016, cu 4,5%, ceea ce oferă perspectiva unei reveniri, care este însă, deocamdată, departe de a fi liniştitoare, având în vedere că bugetul este construit pe un sce­nariu de creştere a veni­turilor cu 14%, informează Ziarul Financiar.

Urmărește
918 afișări
Imaginea articolului Veniturile bugetului au crescut în februarie cu 4%, dar sunt departe de ţintă. Cheltuielile au scăzut, cu sacrificarea majoră a investiţiilor

Veniturile bugetului au crescut în februarie cu 4%, dar sunt departe de ţintă. Cheltuielile au scăzut, cu sacrificarea majoră a investiţiilor

Pe primele două luni, veniturile sunt afectate de prăbuşirea neaşteptată din ianuarie, când încasările la buget au scăzut cu aproape 6%, în special din cauza căderii severe înregistrate la TVA, cu un minus de 25% (urmare a vânzărilor slabe din decembrie 2016). În februarie însă, prima lună care înregistrează, de fapt, situaţia TVA din 2017, veniturile din această sursă au crescut cu 2,5% faţă de februarie 2016.

De asemenea, cheltuielile totale au fost mai mici în februarie cu 3,4% faţă de februarie 2016, dar aici nu există niciun semn bun pentru că întreaga tăiere este de la cheltuielile de investiţii. Au scăzut, astfel, cu 1,7 miliarde de lei cheltuielile efectuate în proiecte cu fonduri UE – 192 de milioane în februarie curent faţă de aproape 2 miliarde de lei în februarie 2016.

În plus, cheltu­ielile de capital (investiţiile din buget) au scăzut cu 5,7%, până la 396 de milioane de lei. Au scăzut uşor şi cheltuielile de bunuri şi servicii, cu 3,4%, până la 2,6 mld. lei. În rest, în februarie, creşterile sunt pe linie – de aşteptat, de altfel, date fiind majorările salariale şi de pensii. Astfel, cheltuielile cu salariile au crescut major, cu aproape 19%, până la aproape 5,5 miliarde de lei.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut şi ele, februarie/februarie, cu 9,4%, până la 7,2 mld. lei.

În privinţa veniturilor, în februarie, faţă de februarie 2016, au scăzut veniturile din impozitul pe profit, cu 7%, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 1%, deşi salariile au avansat semnificativ (inclusiv salariul minim pe economie a crescut), ceea ce ar fi trebuit să însemne venituri mult mai mari la buget. Veniturile din TVA au cres­cut cu 2,5%, dar s-au redus semnificativ cele din accize, cu 12%. Banii primiţi de la UE sunt nesemnificativi, doar 107 milioane de lei. Per total, veniturile au crescut în fe­bruarie 2017 faţă de februarie 2016 cu 4,5%.

Articolul complet poate fi citit pe zf.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici