Vicepreşedintele ASF: Piaţa românească are nevoie de un fond suveran

România are nevoie de un fond suveran care să activeze fie în domeniul energiei, fie în sectorul imobiliar, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit Ziarului Financiar.

Urmărește
645 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele ASF: Piaţa românească are nevoie de un fond suveran

Vicepreşedintele ASF: Piaţa românească are nevoie de un fond suveran (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

"Dacă vă uitaţi la principalii indicatori ai bursei o să vedeţi că Fondul Proprietatea, SIF-urile, deci fondurile de investiţii, alături de alţi câţiva emitenţi, ţin astăzi bursa de la Bucureşti. Având în vedere modelul altor state de a promova fonduri suverane, cred că şi piaţa ro­mâ­nească are nevoie astăzi de un astfel de jucător", a decla­rat Mircea Ursache la o conferinţă organizată de Finmedia la Sinaia, potrivit ZF.

Ursache spune că nu poate acum să dea sfaturi, soluţii, însă ar putea să fie "consultat" în ipoteza în care va demara un astfel de proiect, având în vedere că el iniţia încă din 2009 proiecte privind înfiinţarea unui fond suveran.

Franţa, Italia, Norvegia, China sunt câteva dintre ţările care au dat undă verde fondurilor suverane de investiţii.

Fondul suveran al Norvegiei, unul dintre cele mai mari din lume, este unul dintre cei mai mari investitori la Bursa de Valori Bucureşti. Fondul suveran al Norvegiei, chiar dacă poartă numele oficial de Fondul Guvernamental de Pensii Global, nu este folosit pentru plăţi curente ale pensiilor, în condiţiile în care statul a avut excedent bugetar. Rolul fondului este de a economisi veniturile din petrol pentru a putea acoperi, în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat, un posibil deficit al bugetului de pensii, conform ZF.

"Poţi să pui toate pachetele minoritare care atârnă de economia naţională. Nimeni nu ştie de ce mai sunt ţinute. Sunt peste 100 de pachete minoritare de care ar trebui scăpat repede, dintre care unele la Telekom, Petrom sunt ale statului şi ar putea să fie imediat valorificate. Uitaţi-vă că fondul suveran din Norvegia intră în România din ce în ce mai serios".

Ursache a adus în discuţie problema restituirii proprietăţilor.

"De când scandalul cu ANRP, România nu mai restituie proprietăţi. Cum continuăm procesul ăsta? Nu există altă soluţie decât Fondul Proprietatea 2. Pentru ca România să-şi îndeplinească această obligaţie, să nu mai piardă procese la Strasbourg, să rezolve odată problema restituirii faţă de oamenii care sunt îndreptăţiţi. Asta ar fi soluţia. Eu nu văd altfel cum ar putea România să-şi îndeplinească această obligaţie elementară faţă de cetăţenii ei", a spus el.

În 2015 bursa a stat pe loc, fiind puţine evenimente în piaţa de capital românească, Ursache amintind de abandonul unui potenţial emitent important de pe piaţă, care este Guvernul, de a continua listările.

Referindu-se la listări, Ursache a amintit că a trecut un an şi jumătate de când acestea au stagnat şi nu există în prezent nicio certitudine că ar putea să continue în acest an.

"Cât timp statul nu vine pe o piaţă transparentă cum este bursa, ce pretenţii poţi să ai de la sectorul privat. Este clar că în România, astăzi nu se mai poate vorbi de nicio privatizare prin negociere directă sau cu un investitor strategic. Acestea sunt de domeniul trecutului. Cazurile Oltchim şi CFR Marfă sunt înmormântate. Astăzi singura posibilitate de a face un transfer al proprietăţii statului către proprietatea privată este pe bursă. Noi suntem într-o zonă în care nu reuşim să capitalizăm companiile româneşti. Foarte multe companii ar avea nevoie să se capitalizeze. Paralel cu vânzarea de pachete de acţiuni ale statului, realizarea IPO-urilor reprezintă astăzi sursa fundamentală de capitalizare a unei companii în condiţiile în care creditul bancar se obţine aşa cum ştiţi. Cred în creşterea BVB ca urmare a listărilor începând din 2017, inclusiv cele private", a conchis Ursache.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici