- Home
- Editorialiștii
- (28.08.2021, 12:16)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu. Obedienţa şefului diplomaţiei americane şi a consilierului pentru securitate naţională – una dintre explicaţiile dezastrului din Afganistan?
Pentru cine ar mai avea tentaţia să spună că războiul din Afganistan a fost unul inutil, fraza lui Nassim Taleb (autorul „Lebedei negre”) face cât 20 de ani de poeme în proză oficiale despre lupta pentru pace: „Afganistan: în mare parte, un transfer de avere de la contribuabilii americani la contractorii militari” (aşa-numitul complex militar industrial).
Urmărește
4056 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu. Obedienţa şefului diplomaţiei americane şi a consilierului pentru securitate naţională – una dintre explicaţiile dezastrului din Afganistan?
Joe Biden e obligat acum - în primul rând de opinia publică americană, dar şi de aliaţii din NATO a căror încredere se zdruncină - să identifice vinovaţii sau să arunce public măcar un ţap ispăşitor. Oricât sunt de iscusiţi să transforme eşecul în victorie, speechwriterşii săi nu pot acoperi dezastrul politic, militar, moral.
Încă n-am nici un argument să cred că e exclusiv vina comunităţii de informaţii. Deşi preşedintele american vorbea, înaintea retragerii, despre consensul tuturor celor care l-au consiliat (deci, şi/sau în primul rând experţii din teren) că armata locală instruită de Statele Unite va ţine piept talibanilor cel puţin până la sfârşitul anului. Fie şi analizând modul în care s-a comportat în faţa hoardelor autointitulatului Stat Islamic armata irakiană înstruită tot de ofiţeri ai Pentagonului, se putea deduce că militarii afgani nu vor rezista, ba mai rău decât atât că, trezindu-se singur, preşedintele ţării, marioneta Washingtonului, va fugi (era aproape limpede unde) şi, în consecinţă, comandanţii militari vor fi paralizaţi. Toate acestea puteau să fie prevăzute cu mult timp înainte, în ciuda tuturor asigurărilor ipocrite ale oficialilor din Kabul (în iunie, preşedintele Ghani se deplasase până în Biroul Oval, în fruntea unei delegaţii, ca să îi spună înaltei gazde ce voia să audă).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
O explicaţie a tragediei Afganistan, una în care cred, a oferit-o Peter Nicholas, experimentatul corespondent la Casa Albă al cotidianului The Atlantic.
„(...) Biden a trebuit să cântărească riscurile raportate la opinia sa, datând de multă vreme, conform căreia Statele Unite trebuie să iasă, finalmente, dintr-un război fără noimă. Fundamental, asta e o decizie politică. Iar pentru a lua o hotărâre inteligentă, Biden avea nevoie de o sinceritate curajoasă din partea consilierilor săi de securitate naţională pe care şi i-a adunat, printre care Blinken (actualul Secretar de Stat, n.m.) şi Sullivan (foto). Aceştia împărtăşesc o afinitate biografică: amândoi se află în cele mai importante slujbe din viaţa lor graţie lui Biden (fiecare i-a fost consilier pentru securitate naţională pe vremea când era vicepreşedinte). Nici unul nu are o bază de putere sau de votanţi independente de Biden. Şi asta îi poate face să fie mai înclinaţi să cedeze preferinţelor preşedintelui. Orice administraţie de la Casa Albă e pradă acestui tip de deferenţă”.
Nu e, fără îndoială, singura explicaţie a dezastrului, dar pare a fi una dintre cele mai plauzibile.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe