COMENTARIU Lelia Munteanu: Ce eficacitate mai are continuarea studiului la un nou vaccin, când în paralel se desfăşoară o campanie de vaccinare?

Urmărește
2140 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ce eficacitate mai are continuarea studiului la un nou vaccin, când în paralel se desfăşoară o campanie de vaccinare?

COMENTARIU Lelia Munteanu

Se pune întrebarea, în Israel (deocamdată nu în dezabteri profesionale, ci în mass- media) dacă mai are rost ca Institutul Biologic să continue lucrul la propriul vaccin, aflat abia la începutul fazei a doua de studiu. Alte companii (de pildă AstraZeneca) sunt deja în faza a treia. Principala problemă e una etică: voluntarii participanţi la studiul Institutului Biologic nu pot primi un vaccin dintre cele existente deja pe piaţă. 
 
Ideea că, după ce a primit cele două injecţii, se va permite oricărui voluntar să afle adevărul – vaccin sau placebo – cu condiţia de a ieşi din studiu, a stârnit o nouă dispută. Ieşirea oricui (chiar şi a celor injectaţi cu placebo) înseamnă că o parte dintre cercetările urmărite nu vor putea fi realizate. E vorba despre efectele secundare pe termen lung şi despre eficacitate. Din punct de vedere al eficacităţii, rezultatele vor fi oricum alterate, pentru că e greu să verifici contaminarea pe fundalul scăderii treptate a ratei de contaminare, când în paralel se desfăşoară o campanie instituţională de vaccinare. 
 
Principial vorbind, toţi participanţii la studiu „au dreptul” la efecte secundare. Orice efect secundar este validat ca efect secundar al obiectului în studiu (vaccinul) numai dacă, statistic, apare semnificativ mai mare în grupul care a primit vaccinul adevărat şi nu placebo. De pildă, în perioada de studiu (minimum un an de la vaccinare), vor exista evident cazuri de infarct miocardic, sau accident cerebral vascular, sau depresie, sau orbire, sau orice alt fenomen, inclusiv contaminare/îmbolnăvire cu Covid-19. Numai diferenţa dintre cele două grupuri poate stabili dacă efectul secundar are legătură directă cu vaccinul.
 
Dacă, să zicem, în grupul care a primit vaccinul apar 100 de cazuri de infarct, iar în grupul care a primit placebo doar 3, se poate concluziona că vaccinul implică un risc de infarct. La fel şi cu mortalitatea. Dacă mortalitatea este crescută în grupul care a primit vaccinul, e clar că vaccinul prezintă un risc sporit de mortalitate. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici