- Home
- Editorialiștii
- (30.05.2024, 22:03)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Ce ne datorăm unii altora? Adevărul
Urmărește
461 afișări
COMENTARIU Lelia Munteanu - Ce ne datorăm unii altora? Adevărul
Cu mare tristeţe am parcurs pasajele referitoare la protestele din universităţi în interviul lui Sir Salman Rushdie, acordat pe 16 mai canalului Rundfunk Berlin-Brandenburg.
Autorul superbei „Copiii de la miezul nopţii" nu pricepe sau e mult prea preocupat de sine să înţeleagă. Deşi premisele par nuanţate, concluzia e falsă şi de-a dreptul jignitoare.
„Predau la Universitatea din New York, unde au fost şi proteste studenţeşti, deşi nu la fel de violente ca la Columbia, şi am păreri contradictorii în acest sens. Pe de o parte, studenţii au, desigur, dreptul de a demonstra. În generaţia mea, protestele noastre au fost împotriva războiului din Vietnam. Este important să protejăm această libertate", a spus Sir Salman.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
Eronat. La Columbia nu studenţii au fost violenţi, ci conducerea Universităţii i-a violentat. Prima reacţie a fost să cheme poliţia. Demersurile doamnei Preşedinte Minouche Shafik m-au îngheţat. Cea mai recentă carte a domniei sale, „What We Owe Each Other: A New Social Contract for a Better Society" ("Ce ne datorăm unii altora. Un nou contract social pentru o lume mai bună"), PRINCETON UNIV PR, August 2022, e o Evanghelie. Profesionistul excepţional care este doamna Shafik s-a dovedit un dascăl lamentabil. Nu doar că a chemat trupele de intervenţie, şi a răspuns astfel neliniştii studenţilor săi cu bastonul. A ţinut apoi isonul în Congres unor politruci care îi acuzau îi de antisemitism.
O spune şi Rushdie, în felul lui echivoc: „Dar este, de asemenea, necesar să ne asigurăm că alţi studenţi nu se simt nesiguri sau că protestele nu alunecă într-un discurs antisemit, ceea ce s-a întâmplat în multe cazuri. Deci, este foarte dificil să echilibrezi asta. Diferite administraţii universitare au tratat acest lucru diferit, unele mai bine, altele mai rău. Să laşi poliţia înarmată să atace studenţii nu este o idee bună, cred, dar, pe de altă parte, nici ocuparea şi deteriorarea clădirilor colegiului nu este o idee bună".
O precizarea esenţială „ocuparea" clădirilor din campus (despre ŢdeteriorăriŢ stie, probabil, scriitorul) s-a produs la Columbia doar ca reacţie la intervenţia poliţiei.
Studenţii au cerut oprirea măcelului din Gaza şi o ţară pentru palestinieni. Asta o recunoaşte şi candidatul la Nobelul pentru Literatură: „Cert este că orice om normal nu poate fi şocat decât de ceea ce se întâmplă în Gaza, de amploarea morţilor nevinovaţi".
De aici însă, discursul lui Salman Rushdie abundă de neadevăruri: „Dar cred că demonstranţii ar putea menţiona şi Hamas. Pentru că totul a început cu ei. Iar Hamas este o organizaţie teroristă. Şi e ciudat că un tânăr student politic progresist susţine un grup terorist fascist, pentru că asta fac într-un fel. Ei cer <Palestina liberă>, eliberarea Palestinei. Am fost în favoarea unui stat palestinian separat în cea mai mare parte a vieţii mele. Din anii 1980. Dar, dacă ar exista un stat palestinian acum, acesta ar fi condus de Hamas şi am avea un stat asemănător celui al talibanilor. Un stat satelit al Iranului. Este ceea ce vor să creeze mişcările progresiste din stânga occidentală? Nu există multe gânduri profunde despre asta, ci mai degrabă o reacţie emoţională la decesele din Gaza. Asta e ok. Dar când se ajunge la antisemitism şi uneori chiar la sprijin pentru Hamas, atunci devine problematic".
Studenţii şi profesorii lor au reacţionat la atacul barbar din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului. Acuzaţia absurdă că ar fi de partea Hamas aparţine guvernului extremist de la Ierusalim şi celor care îi preiau lozincile fără să-şi îngăduie luxul unei gândiri critice. Nici o ţară din lume - nici măcar Iranul, care sponsorizează Hamas - n-a declarat că un viitor stat palestinian ar putea fi condus de Hamas, o organizaţie ai cărei lideri ai făptuit crime împotriva umanităţii.
Da, reacţia studenţilor a fost iniţial profund emoţională. Nu e uşor de îndurat să ştii că, în vremea vieţii tale, există în această lume pe care globalizarea o micşorează continuu un loc unde, în opt luni de zile au fost ucişi 36.224 de oameni, răniţi 81.777 şi dispăruţi (morţi, evident) 11.000. (Statistica la zi aparţine ministerului Sănătăţii din Gaza, coordonat de Hamas, care nu deosebeşte între combatanţi şi necombatanţi. Dacă scădem 15.000 de membri ai comandourilor Hamas, câţi declară oficial Armata Israeliană că a anihilat, numărul civililor ucişi e imens).
Cum să explic să înţeleagă un om - Sir Salman Rushdie - care altminteri înţelege ca nimeni altul mecanismele sufleteşti. Cum altfel decât cu propriile sale cuvinte: „Copiii ceasului întunericului s-au născut, mă tem, în mijlocul veacului întunericului; astfel încât, chiar dacă ni s-a părut uşor să fim brilianţi, am fost mereu confuzi în a fi buni" („Copiii de la miezul nopţii").
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe