COMENTARIU Lelia Munteanu: Ce subterfugiu va mai găsi Netanyahu, ca să continue războiul care îl ţine la putere?

Urmărește
726 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ce subterfugiu va mai găsi Netanyahu, ca să continue războiul care îl ţine la putere?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Ce subterfugiu va mai găsi Netanyahu, ca să continue războiul care îl ţine la putere?

Există nu doar semnale, sunt şi declaraţii, unele explicite, că Guvernul Netanyahu, de extremă dreapta, nu doreşte un acord de încetare a focului în Gaza. Asasinarea şefului Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Tehran, e doar semnul de exclamare pus acestei idei. Au ţinut să sublineze acest lucru reprezentanţii mediatorilor, de la preşedintele Biden care a declarat că eliminarea liderului Hamas "nu ajută", până la remarca premierului din Qatar - "Cum poate avea succes medierea, atunci când o parte asasinează negociatorul celeilalte părţi?".

În noul context, în care se aşteaptă "răzbunarea" promisă de Ayatollahul Khamenei, iar Hizballah ameninţă să plătească scump asasinarea, la Beirut, a unui important comandant militar, singura soluţie, agreată de toţi liderii lumii, este acordul de încetare a focului. Acesta îi poate oferi Iranului argumentul de a nu se lansa într-un război direct cu Israelul şi susţinătorii săi occidentali, în primul rând Statele Unite, pe care regimul de la Tehran e conştient că nu îl poate câştiga.

Iată de ce Statelor Unite, Egiptul şi Qatarul s-au grăbit să ceară Guvernului de la Ierusalim şi Hamasului să se întoarcă, pe 15 august, la masa negocierilor pentru oprirea războiului din Gaza (aproape 40.000 de morţi, peste 90.000 de răniţi, un dezastru umanitar în desfăşurare) „Nu mai există timp de pierdut şi nici scuze din partea vreunei părţi pentru întârzieri suplimentare", au motivat cele trei state care asigură medierea în negocierile indirecte. Ieri, premierul Netanyahu a transmis că acceptă.

Dacă între soarta ostatecilor şi propriul interes politic (suprapus interesului personal), prim-ministrul Israelului va alege, ca de fiecare dată în ultimele zece luni, interesul personal, este de aşteptat să găsească un nou subterfugiu pentru a evita un acord de încetare a focului. În caz contrar, aliaţii săi extremişti de la guvernare vor dizolva executivul – aşa cum au declarat – punând capăt carierei politice a lui Netanyahu şi deschizându-i drumul către Justiţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici