COMENTARIU Lelia Munteanu: "Cum poate avea succes medierea, atunci când o parte asasinează negociatorul celeilalte părţi?"

Urmărește
1765 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: "Cum poate avea succes medierea, atunci când o parte asasinează negociatorul celeilalte părţi?"

Benjamin Netanyahu şi Guvernul de extremă-dreapta care îl ţine ostatec au adus Israelul în pragul războiului civil.

Pe fondul tensiunilor interne, azi- noapte – cu mare întârziere, cât să apuce Hizballah să îşi mute rachetele şi dronele în spaţii populate de civili – Israelul a răspuns la masacrul copiilor druzi de la Majdal Shams asasinându-l, în sudul Bierutului, pe Fuad Shukr, al doilea om în ierarhia miliţiei susţinute de Iran. După ore multe Hizballah a confirmat decesul acestuia, semn că secretarul-general Hassan Nasrallah (care de la războiul din 2006 a ieşit rarissim din bunker) încă nu şi-a revenit de pe urma loviturii-surpriză.

Demersul e limpede: înlăturarea liderului Hizballah, capul acţiunilor armate îndreptate din 8 octombrie asupra nordului Israelului, îi paralizează sistemul de ofensivă şi evită, cel puţin deocamdată, un război extins care să cuprindă întreg Libanul.

Cât priveşte asasinarea lui Ismail Haniyeh în Tehran – a doua provocare majoră, după atacul din aprilie asupra unei clădiri a consulatului iranian din Damasc – este o mişcare pripită (nu găsesc alt eufemism). 

Dacă atentatul din Beirut – unde Israelul şi-a asumat responsabilitatea - a fost aprobat tacit de Statele Unite (Fuad Shukr având la activ o serie de acţiuni teroriste îndreptate împotriva americanilor), atentatul din Tehran – unde Israelul nu şi-a asumat oficial responsabilitatea - ridică sensibil "temperatura" (ca să folosesc conceptul Secretarului Apărării Lloyd Austin) în Orientul Mijlociu, obligând regimul aytollahilor să riposteze. E greu de crezut că va mai fi un balet al rachetelor şi dronelor, cu un răspuns aproape formal din partea Israelului, cum s-a întâmplat în aprilie.

Astăzi, după asasinarea sunnitului Ismail Haniyeh, aşa-numitul Steag Roşu al Răzbunării a fost ridicat peste cupola moscheii Jamqaran din oraşul sfânt al şiiţilor Qom (foto).

Asasinarea lui Haniyeh - şeful Biroului Politic al Hamas, reprezentantul organizaţiei în negocierile privind un acord de încetare a focului în Gaza, perceput ca un lider moderat (cât poate fi de moderat un lider Hamas) - pare a fi încă unul dintre tertipurile disperate ale lui Netanyahu de a obstrucţiona acordul. Întrebarea zilei aparţine premierului din Qatar (monarhia din Golf este unul dintre mediatorii în negocierile indirecte Israel-Hamas): "Cum poate avea succes medierea, atunci când o parte asasinează negociatorul celeilalte părţi?".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici