COMENTARIU Lelia Munteanu: Declanşează Guvernul Netanyahu "ofensiva totală" pe frontul de nord?

Urmărește
1117 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Declanşează Guvernul Netanyahu "ofensiva totală" pe frontul de nord?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Declanşează Guvernul Netanyahu "ofensiva totală" pe frontul de nord?

În seara aceasta, la ora 20.02, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a postat pe contul său de X (Twitter) acest mesaj (cu fotografia de mai sus)"

"Într-o convorbire cu personalul Forţelor Aeriene de la baza Ramat David, am subliniat: Deschidem o nouă fază în război, centrul de greutate se deplasează spre nord prin ramificarea forţelor şi resurselor, pentru a ne îndeplini obiectivele. - întoarcerea locuitorilor din nord la casele lor după schimbarea situaţiei de securitate. Le-am spus piloţilor şi echipelor tehnice că în această etapă avem nevoie de hotărâre, curaj şi loialitate faţă de misiune, cu deplină cooperare între toate organele de securitate şi la toate nivelurile". Spusele sale au fost întărite, pe aceeaşi reţea de socializare, la 20.03, de premier: "Vom întoarce locuitorii din nord în siguranţă la casele lor". Este vorba despre zeci de mii de israelieni, obligaţi să fugă de lângî graniţa de nord a Israelului, de tirurile Hizballah. (Acelaşi lucru pe partea libaneză a graniţei, unde zeci de mii de civili au trebuit să-şi părăsească pământurile sub tirurile armatei israeliene). 

Cât pe ce să fie schimbat din funcţie de premierul Netanyahu (comandantul Armatei), din pricina unor declaraţii dure care îl vizau, ministrul Gallant poate fi în seara aceasta sigur că va rămâne în funcţie, cel puţin până ce şeful Executivului se va întoarce de la New York (o deplasare care durează între 24 şi 29 septembrie, pe 27 urmând să se adreseze Adunării Generale a ONU).

Cu câteva ore înainte ca ieri, la 15.30 să de declanşeze atacul pagerelor (astăzi a urmat, previzibil, atacul walkie-talkie-urilor), Guvernul de la Ierusalim îşi anunţase "obiectivul extins" de război, cel repetat astăzi de comandantul Armatei – rezolvarea problemei de la graniţa de nord. Problema se numeşte Hizballah – şi e "tradusă" de ministrul Gallant ca "ofensivă totală".

Dincolo de anecdotica spectaculoasei acţiuni – în premieră mondială - a Serviciilor Secrete israeliene, care a prins "Armata lui Dumnezeu" în propria capcană, (comunica pe sisteme low-tech, închipuindu-şi că acestea nu vor fi interceptate), rămâne spectrul extinderii regionale a conflictului şi certitudinea că Guvernul Netanyahu nu are interesul de a pune capăt războiului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici