COMENTARIU Lelia Munteanu - După eşecul preşedintelui Biden, primire fastuoasă a preşedintelui Chinei în Arabia Saudită

Urmărește
2002 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu - După eşecul preşedintelui Biden, primire fastuoasă a preşedintelui Chinei în Arabia Saudită

Mohammed Alhamed, Twitter

Vizita de trei zile a preşedintelui Chinei, Xi Jinping în Arabia Saudită a început astăzi cu o primire fastuoasă, în apăsat şi ostentativ contrast cu primirea făcută în iulie preşedintelui American Joe Biden.
Presa din Regat elogiază realizările Chinei sub conducerea preşedintelui Xi (două mandate plus al treilea care a început în octombrie), dorinţa acestuia, în repetată rânduri exprimată, de a lupta pentru edificarea unei lumi multipolare (implicit de a pune capăt hegemoniei americane).

Iniţiativa liderului de la Beijing, cunoscută sub numele de Belt an Road, cel mai ambiţios proiect de politică externă, va fi un subiect major al discuţiilor de la Riyadh, nu doar cu prinţul moştenitor şi premier Muhammad bin Salman (foto, alături de Xi), în cadrul summitului China-Arabia Saudită, ci şi cu aproximativ treizeci de şefi de state din regiune. Premierul saudit îşi va coordona propriul proiect pentru Regat, numit Viziunea 2030, cu iniţiativa preşedintelui chinez.

Lansată la începutul primului mandat al lui Xi Jinping, Belt and Road are ca obiectiv dezvoltarea unui coridor terestru – Silk Road Economic Belt – care ar urma să lege China de Europa via Asia Centrală şi Orientul Mijlociu – dublat de un coridor maritim - The 21st Century Maritime Silk Road – care va conecta China cu Europa prin Asia de Sud-Est, Asia de Sud, Africa de Est, Orientul Mijlociu şi Mediterana. Nu întâmplător, oficioasele de la Beijing consideră vizita la Riyadh „o piatră de hotar în istoria relaţiilor Chinei cu ţările arabe" 

Casa Al-Saud consideră China un partener strategic şi pe bună dreptate dacă ne gândim că e cel mai important partener comercial al Arabiei Saudite (comertul bilateral s-a ridicat anul trecut la 87,3 miliarde de dolari) şi cel mai mare importator de petrol saudit (aproximativ trei sferturi din producţie), respectiv  1,77 milioane de barili pe zi, în primele zece luni ale acestui an, în valoare de 55,5 miliarde de dolari.

Între cele două ţări urmează să fie semnate, în aceste zile, acorduri comerciale în valoare de aproximativ 30 miliarde de dolari.

Preşedintele Xi, cel mai longeviv în funcţie după Mao, urmăreşte cu obstinaţie, cu ochii deschişi, "visul chinezesc", doctrina pe care a propus-o conaţionalilor săi.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici